Pet namirnica koje čiste tijelo od nikotina

Ovaj osvježavajući napitak hidrira tijelo, pruža mu potrebne vitamine, ali i čisti organizam od nikotina
86 pregleda 1 komentar(a)
Limun, Foto: Shutterstock
Limun, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.11.2016. 18:14h

Svi smo itekako svjesni negativnog dejstva cigareta i nikotina na naš organizam. Ako ste prestali da pušite ili ste strastveni pušač, najbrži način da tijelo očistite od nikotina je uz pomoć ovih svježih i ukusnih namirnica.

1. Zeleni čaj i vitaminska voda

Pušenjem tijelo gubi peko potrebnu tečnost i organizam brže dolazi u stanje dehidracije. Ispijanje velike količine vode, vitaminske ili zelenog čaja ispirate nikotin iz tijela i pomažete mu da se očisti.

2. Kivi i limun

Osim vode, pušenje iz tijela izbacuje i vitamine A,C i E koji jačaju imunitet i pomažu organizmu da se bori protiv raznih infekcija i bakcila. Kako bi nadoknadili izgubljene vitamine posegnite za jednom voćkom kivija dnevno ili pak svako jutro popijte čašu limunade.

3. Spanać i brokoli

Folna kiselina vrlo je važna za normalan rad i razvoj tijela, ali isto tako pomaže tijelu da se riješi nikotina. Osim u obliku tableta, folnu kiselinu, ali i spomenute vitamine možete pronaći u spanaću. Brokoli je prepun vitamina C i B5 koji se pojačano gubi pušenjem.

4. Svježa šargarepa

Nikotin unštava kožu i čini je beživotnom i suvom. Želite li da se riješite ove ružne nuspojave pušenja jedite što više šargarepe. Ona sadrži velike količine vitamina A, K, C i B koji su glavni čistači tijela. Iscjedite je u sokovniku pomješanu s jabukom i limunom ili je naseckajte u salatu.

5. Sok od narandže

Ovaj osvježavajući napitak hidrira tijelo, pruža mu potrebne vitamine, ali i čisti organizam od nikotina. Iscjedite dvije narandže, dodajte malo vode i popijte između obroka.

Bonus video: