Kako spriječiti i liječiti dosadne afte

Moguće je i da vam se ove naporne izrasline javljaju zbog nedostatka određenih nutrijenata, poput folata, gvožđa i vitamina B12
1 komentar(a)
bol u vilici, Foto: Shutterstock
bol u vilici, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.11.2016. 17:44h

Afte su vrlo bolan i iritantan problem, ali oni koji su im skloni ipak mogu da učine nešto za sebe.

Prije svega, kad se afta već pojavi, izbjegavajte začinjenu i kiselu hranu koja može dodatno da ih iritira. Perite zube posle svakog jela, kako biste spriječili razvoj bakterija u ustima i kako bi se afta prije zaliječila.

Takođe, ukoliko vam se afte prečesto javljaju, nabavite zubnu pastu bez natrijum lauril sulfata koji iritira sluzokožu i potencijalno izaziva pojavu afti.

Moguće je i da vam se ove naporne izrasline javljaju zbog nedostatka određenih nutrijenata, poput folata, gvožđa i vitamina B12.

Obogatite ishranu mahunarkama, spanaćem, brokolijem, jajima i tunjevinom, a ako nemate vremena i volje za uvođenje radikalnijih promjena u ishrani, porazgovarajte s ljekarom o mogućnosti uzimanja suplemenata.

Stres takođe može biti okidač za afte, pa učinite san i opuštanje svojim prioritetima.

U ređim slučajevima, afte su povezane sa zapaljenskom bolešću crijeva (Kronova bolest i ulcerozni kolitis), kao i HIV.

Kad primjetite da vam je neki dio usne šupljine neobično osjetljiv, probajte da u ustima mućkate slanu vodu. Afte obično prolaze posle nekoliko dana, ali ako vas boli toliko da ne možete da jedete, pitajte ljekara za neki specijalan lek za ispiranje usta na bazi kortikosteroida.

Bonus video: