UPOZORENJE DERMATOLOGA

Evo zašto odmah morate da prestanete sa grickanjem noktiju

Djeca koja grizu nokte najčešće prekinu s tom navikom nakon nekoliko mjeseci, ali, ponekad ona potraje i nekoliko godina
143 pregleda 0 komentar(a)
grickanje noktiju, Foto: Shutterstock
grickanje noktiju, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.11.2016. 12:44h

Bez obzira na to grizu li nokte zbog napetosti ili dosade, mnogi ljudi to čine automatski i nesvjesno u određenim situacijama, ponekad do krvi, no pritom ne samo da prsti i ruke ružno izgledaju već je istovremeno otvoren put u krvotok raznim klicama, upozoravaju njemački lekari, prenosi večernji.hr.

Ispod noktiju se kriju različite bakterije, poput salmonele i E. coli, koje se kod osoba koje grizu nokte mogu lako unijeti u organizam.

Uzroci takve potrebe variraju od osobe do osobe. Najčešće je riječ o automatskoj navici koja pomaže pri odagnavanju stresa, ali može biti i znak ozbiljnijeg psihološkog problema.

Kako je objasnio dr Peter Falkaj, psihijatar, potreba za grickanje noktiju uopšteno upućuje na manje izraženo kompulsivno ponašanje ili, u težem slučaju na opsesivno-kompulsivni poremećaj.

Problem postaje u trenutku kada postane vrlo česta navika ili kada pojedinac "izgrize nokte do korjena ili do krvi". – Tada govorimo o simptomu bolesti – upozorava Falkaj.

Napraviti razliku između loše, ali bezopasne navike i manifestacije psihološkog poremećaja nije jednostavno, ističe Harald Tegtmejer, ljekar i dečiji psiholog, dodajući da oko 30 do 40 odsto djece i 10 odsto odraslih ima tu naviku.

Djeca koja grizu nokte najčešće prekinu s tom navikom nakon nekoliko mjeseci, ali, ponekad ona potraje i nekoliko godina.

"U pubertetu su jako obuzeti sobom te drukčije gledaju na grickanje noktiju. Zbog toga im je nelagodno, djelimično i zbog izgleda noktiju, koji su neuredni", objašnjava Tegtmejer.

U suočavanju s tim problemom djeci potporu i pomoć mogu pružiti roditelji, na primjer, ako im diskretno ukažu na naviku kad god im se pruži prilika.

Ćelija koje omogućuju rast noktiju vremenom se mogu nepovratno oštetiti, zbog čega dolazi do njihovog deformiteta.

Dr Falkaj, šef Odeljenja psihologije u univerzitetskoj bolnici u Minhenu, kaže da je najvažnije odrediti u kojoj situaciji osoba grize nokte. Dodaje da se to najčešće događa u slučaju pojačanog stresa.

Idući je korak ustanoviti na koji način spriječiti stres. Ponekad je dovoljno pomjeriti kazaljke na satu ako neprestano kasnite pa vam je to uzrok stresa.

Neki pacijenti na nokte nanose lak vrlo neprijatnog ukusa, ali dr Falkaj smatra da to nije dovoljno. Ističe da je najvažnije odrediti stvarne uzroke grickanja noktiju, a onda primeniti prave poteze.

Ako se ustanovi da je navika destruktivna, odnosno kada je zbog nje otežano korišćenje ruku ili vodi učestalim infekcijama, treba potražiti stručnu pomoć.