Medojević: Stanković da suspenduje Katnića

"Katnić bi morao da saopšti imena lica koja su napravila dilove sa Dikićem, Sindjelićem i Velimirovićem, i da saopšti kako je i on sam, i pod kojim uslovima, pristao da bude dio ove zavjere protiv demokratije i Crne Gore", rekao je Medojević
38 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Filip Roganović
Nebojša Medojević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 07.11.2016. 07:44h

Član predjsedništva Demokratskog fronta Nebojša Medojević kazao je da bi vrhovni državni tužila Ivica Stanković morao odmah da suspenduje specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića i da protiv njega pokrene krivičnu istragu.

Medojević je reagovao na jučerašnju izjavu Milivoja Katnića koji je kazao da je politička struktura iz Crne Gore uključena u pokušaj rušenja vlasti.

"Zbog ovakvog postupanja, opasnog po temeljne vrijednosti ove države - kao što su ustavno poredak, fer i slobodni ozbori, slobodno izražavanje volje građana, ljudska prava, vladavinu prava, mir i bezbjednost građana - VDT Ivica Stanković bi morao odmah da suspenduje Milivoje Katnića, i da protiv njega pokrene krivičnu istragu, kako bi se došlo do istine o stvarnim nalogodavcima, organizatorima, finasijerima i izvršiocima ovog teškog zločina protiv demokratije i suverenosti ove države", rekao je Medojević.

Medojević je kazao da Katniću treba ponuditi sporazum o priznanju krivice, ako prihvati da do detalja otkrije sve okolnosti o susretima i dogovorima sa liderom DPS-a Milom Đukanovićem, i sa osobama koja su mu napravila scenario za ovaj "sramni čin spasavanja gole vlasti Mila Đukanovića i DPS-a, i sprječacanja slobodnog iskazivanja većinske volje građana Crne Gore koji žele promjene."

"Katnić bi morao da saopšti imena lica koja su napravila dilove sa Dikićem, Sindjelićem i Velimirovićem, i da saopšti kako je i on sam, i pod kojim uslovima, pristao da bude dio ove zavjere protiv demokratije i Crne Gore. Činjenica da se ANB zvanično ogradio od Katnićeve akcije, morala bi da ga dobro zabrine, jer je u ovoj akciji on sam preuzeo ovlašćenja drugih državnih organa, i naredio je hapšenja lica za koja nije imao nikakve materijalne dokaze. Držati takvog čovjeka na mjestu sa takvim ovlašćenjima predstavlja ogromnu prijetnju po stabilnost zemlje. Zbog toga Stanković mora reagovati hitno, suspendovati Katnića, i tako spriječiti još veće štete po pravni i politički poredak Crne Gore. Na kraju, sami iznosi koje će država iz budžeta morati platiti neosnovano uhapsenim i optuženim licima biće astronomska, jer su te odobe optužene za najteža krivična djela, i to bez ikakvog materijalnog dokaza", ekao je Medojević.

Medojević je dodao da je "prva žrtva ovog skandala već pala, jer je Đukanović pod pritiskom spolja, morao da se ekspresno povuče, i da za mandatara predloži Duška Markovića."

"Državni tužilac, koji je spreman da po naređenju Diktatora i njegove partije hapsi bez dokaza, da izmišlja teroriste i lažni državni udar, i da tako izbore učini neregularnim - takav tužilac predstavlja najveću prijetnju miru i pravnom poretku u svakoj državi! Zato je na opoziciji velika odgovotnost - da ostane zajedno, da ne prizna izbore, i da nastavi borbu za demokratiju i slobodu, kojih nema bez fer i slobodnih izbora", kazao je Medojević

On je dodao da u čitavoj ovoj "protivustavnoj, protivzakonitoj, kriminalnoj, antidržavnoj, i krajnje opasnoj ujdurmi oko lažnih terorista i lažnog državnog udara, privatni Đukanovićev i partijski DPS-ov tužilac je - pored gomile neistina, jeftinih podmetanja, montaža, konstrukcija - na Frojdovski podsvjestan način izrekao i jednu, doduše samo jednu istinu! Radi se o njegovoj tvrdnji da iza ovoga, do sada neviđenog napada na demokratski poredak, na slobodnu volju građana, na regularne izbore, i na suverenost ove zemlje stoji jedna politička partije i njen lider."

"To je tačno. To je u moru laži kojima smo zapljusnuti, jedina izgovorena istina. Po svim do sada javnosti dostupnim informacijama, a i na osnovu mojih dodatnih saznanja iz izvora u EU i NATO, iza ove bruke i nezabilježene sramote za državu Crnu Goru, najvjerovatnije stoji DPS i Milo Đukanović lično", rekoa je Medojević.

Član predsjedništva DF-a je rekao da je samo "Đukanović i njegov DPS imao motiv, sredstva i priliku da napravi ovaj zločin."

"DPS je bio svjestan da gubi vlast, i pored svih krađa, kupovine birača, korupcije i ucjena. I samo je DPS imao motiv da se sabije izlaznost birača opozicije, da izazove napade i nasilje, za koje bi optužio DF, pa da potom pohapsi lidere i zabranio rad DF-a. Samo DPS ima resurse, kroz kontrolu službi bezbjednosti i kroz saradnju sa Vučićem, da angažuje bivšeg komandanta žandarmerije i doušnike BIA i ANB sa zadatkom da glume teroriste i učestvuju u ovoj podmetačini. Samo je DPS imao priliku, da angažuje Glavnog specijalnog tužioca Katnića, koji je danima samo sam vodio ovu "akciju". Prema mojim saznanjima, Katnić o ovoj akciji, koju je vodio po Đukanovićevim instrukcijama, nije danima obavještavao čak niti VDT Ivicu Stankovića, niti ANB, kao ni Upravu policije. Tek u petak 14.10. oko 17:00 časova, kurir je donio Katnićev zahtjev do ANB-a, u kome se tražila njihova asistencija pri hapšenju Dikića i ostalih turista iz Srbije i KIM. Katnić, dakle, sve do toga trena - o svojim saznajima da se organizuje grupa "naoružanih terorista" sa navodnim ciljem da 16.10. pucaju na narod, da zauzmu Skupštinu CG, i da uhapse Premijera - nije obavijestio ni ANB niti Upravu policije! Kada je Ministarka odbrane od ANB-a, a po zahtjevu iz NATO, tražila zvaničnu informaciju o teroristima i o pokušaju državnog udara, šef ANB-a Peruničić je zvanično obavjestio Ministarku da oni o tome nemaju nikakva saznanja! Vjerovatno je da je istu takvu informaciju NATO dobio i od Ambasade SAD, koja tih dana nije povećala stepen bezbjednosti, nije zatvorila objekat i nije dislocirala diplomatsko osoblje - što je uobičajena bezbjednosna rutina u slučajevima stvarne prijetnje od terorizma. Posebno bi to bilo očekivano da je bilo i čak i primisli o tome da se iza napada krije neka ruska komponenta. Ambasada SAD je radila sasvim normalno, zato što su službe bezbjednosti SAD znale da od terorista i državnog udara nema ništa", zaključio je Medojević.

Bonus video: