Oslobađanje od bijesa pravi mjesta za ljepše emocije

Ako negativna osjećanja poput bijesa, straha, ljubomore postanu hronični pratioci života, oni mogu da naruše i tjelesno zdravlje, a najprije strada srce
223 pregleda 1 komentar(a)
bijes, vika, svađa, Foto: Shutterstock.com
bijes, vika, svađa, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 06.11.2016. 15:17h

Najpoznatiji način za kontrolu i eliminaciju bijesa jeste da se diše duboko i broji do deset. Ukoliko ovaj jednostavan pristup ne pomaže umirenju i razmišljanju o tome šta je izazvalo da "izgori fitilj", predlog je da se primijeni nekoliko načina za prevazilaženje ljutnje i gnijeva, i to na fizičkom planu.

Udaranje u džak smatra se fizički najefikasnijom metodom, jer može da "razbije" sva frustrirajuća osjećanja koja izazivaju bijes. Budite oprezni, jer su za obračun za vrećom potrebne bokserske rukavice koje štite zglobove šaka i prstiju od povrede.

Uvrtanje peškira je još jedna vrlo efikasna metoda. Svaki put pri stezanju izdišite vazduh i izgovarajte naglas vokale A, E, I, O, U.

Vrištanje na nekom izolovanom mjestu pokazalo se vrlo dobrim, jer već nakon prvog oslobađajućeg vriska većina osoba počinje da se smije.

Trčanje sa slušalicama u ušima na kojima se emituje omiljena muzika siguran su put u eliminaciju negativnih osećanja. Da bi rezultat u potpunosti bio ostvaren morate dobro da se preznojite, a vrhunac osvježenja na psihičkom planu gotovo je zagarantovan posle toplog tuša.

Cijepanje drva aktuelno u ovo doba godine takođe je jedan od vrlo pouzdanih pristupa da se kanališe bijes. Ipak, ovaj način preporučuje se samo onima koji dobro vladaju ovom vještinom.

Ljekovito na bes može da deluje i razgovor sa bliskom osobom, dok za dugoročno otklanjanje gnijevne reakcije na izvjesne situacije i riječi najbolje pomažu zdrave životne navike. To znači pravovremeni odlazak na spavanje, pravilan raspored obroka, čest boravak na svežem vazduhu, kao i pravljenje prioriteta u rokovima dnevnih aktivnosti i realno procjenjivanje sopstvenih mogućnosti.

Jer, ako negativna osjećanja poput bijesa, straha, ljubomore postanu hronični pratioci života, oni mogu da naruše i tjelesno zdravlje, a najprije strada srce.

Bonus video: