Čarobna formula za skidanje kilograma

Kardio treningom se istina tope neke masti ali se topi i mišić, pa na duge staze nije moguće smršati kako smo zamislili jer dolazi do uspravanja metabolizma
237 pregleda 4 komentar(a)
gojaznost, debljina, Foto: Shutterstock
gojaznost, debljina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.11.2016. 08:47h

Šta nas zapravo goji i udaljava od naše težine iz srednje škole?

Sa godinama, istina je, dolazi do usporavanja metabolizma i treba nam manje energije za funkcionisanje organizma. Šta se tu zapravo desi? Jedini varjabilni dio koji definiše potrošnju organizma u mirovanju, to jest bazalni metabolizam je mišićna masa koja može da varira.

Više mišića - brži metabolizam, manje mišića - sporiji metabolizam. Usporavanje metabolizma je bukvalno smanjivanje mišićne mase usljed atrofije onih mišića koje ne koristimo usled neaktivnog načina života sa malo fizilčkih aktivnosti i kretanja a sa puno sjedenja.

Tako dolazimo u situaciju da ista kolčiina hrane koju smo ranije sa lakoćom varili i nije bilo masnih naslaga nekada danas pravi one šlaufe na stomaku.

Previše hrane bogate ugljenih hidrata?

Drugi razlog zašto se gojimo je previše hrane bogate ugljenim hidratima. Kad jedemo ugljene hidrate luči se insulin a on je hormon za pravljenje zaliha. Ako cijelog dana jedemo ugljene hidrate u razliličitim oblicima (tijesto, šećer, sokovi, voće...) organizam je u stanju povišene borbene gotovosti da pravi zalihe.

Odavde se već nazire skica formule za zdravo mršavljenje. Pametnim težinskim treningom podižemo snagu što dovodi do povećanih metaboličkih potreba. Smanjivanjem unosa ugljenih hidrata mi izbacujemo organizam iz načina “gojimo se za simski san”.

Ubacivanjem više zdravih masti u ishranu mi sugerišemo organizmu da se prebaci sa ugljenih hidrata na masti kao gorivo, a sa dovoljno proteina mi prelazimo u izgradnju mišićne mase sagorijevajući masnoću koju jedemo i-ili koja nam je nataložena na bedrima i drugim djelovima tijela.

Kardio treningom se istina tope neke masti ali se topi i mišić, pa na duge staze nije moguće smršati kako smo zamislili jer dolazi do uspravanja metabolizma.

Slična stvar je i sa redukcijom kalorija - organizam prvo smanjuje potrošnju (smanjuje mišićnu masu) pa tek onda topi salo što nas dovodi u situaciju “ mršavi debeljko”. Ostanemo sa smanjenim metabolizmom, bezvoljni, sa lošom krvnom slikom a sa solidnim procentom tjelesnih masti.

Bonus video: