Odbijena žalba osuđenog za dvostruko ubistvo: Raičević je imao pravično suđenje

U ustavnoj žalbi navodi se da je vijeće sudija Milenke Žižić, dva puta isključilo javnost sa glavnog pretesa u Višem sudu, sa obrazloženjem da je to u interesu maloljetne djece
593 pregleda 9 komentar(a)
Igor Raičević, Foto: Zoran Đurić
Igor Raičević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 05.11.2016. 07:58h

Ustavni sud odbio je žalbu Igora Raičevića, pravosnažno osuđenog na 40 godina zatvora zbog ubistva supruge Marije i Ivana Dulovića 2011. godine.

“Ustavni sud ocjenjuje da je postupak koji je prethodio ovom ustavnosudskom postupku, bio vođen na način kojim je podnosiocu ustavne žalbe bilo obezbijeđeno pravo na pravično suđenje”, piše u odluci.

U ustavnoj žalbi navodi se da je vijeće sudija Milenke Žižić, dva puta isključilo javnost sa glavnog pretesa u Višem sudu, sa obrazloženjem da je to u interesu maloljetne djece.

Raičević konstatuje da je to slučaj bez presedana u istoriji crnogorskog pravosuđa i da je takvo postupanje neshvatljivo i nezakonito.

“Kada bi se ovakva praksa zauzela, nijedan glavni pretres ne bi bio otvoren za javnost, jer u svakom krivičnom postupku okrivljeni ili oštećeni imaju maloljetnu djecu”, napisao je osuđeni.

“Podnosilac ustavne žalbe ističe nezadovoljstvo i sumnju u nepristrasnost sudova, obrazlažući to time da je odbrana znala da će javnost biti isključena, da će postupak biti brz, a kazna drakonska. U vezi sa ovim, Ustavni sud ukazuje da je sastavni dio prava na pravično suđenje pravo na suđenje pred zakonom ustanovljenim i nepristrasnim sudom. S obzirom na kriterijume Evropskog suda za ljudska prava, Ustavni sud je ocijenio da podnosiocu ustavne žalbe nije povrijeđeno pravo na nepristrasan sud i da je pravično odlučeno o njegovim pravima i obavezama. Za tvrdnje podnosioca žalbe o pristrasnosti sudova koji su postupali u ovom krivičnom predmetu, nijesu ispunjeni navedeni uslovi zato što Raičević za takvu tvrdnju nije ponudio uvjerljivu argumentaciju, sem što je istakao svoje nezadovoljstvo ishodom krivičnog postupka i kaznom za učinjeno krivično djelo”, piše u obrazložđenju odluke Ustavnog suda.

Prvostepenom presudom, Raičević je osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva Marije Raičević i Ivana Dulovića, a tu presudu kasnije su potvrdili Apelacioni i Vrhovni sud.

Prema optužnici, Raičević je 25. novembra 2011. u dvorišnom dijelu zgrada u Ulici obala Ribnice i Četvrte proleterske, s umišljajem ubio suprugu i Dulovića.

Odbrana se sada nada Strazburu

Advokat Srđan Radović, koji je pred Ustavnim sudom zastupao Igora Raičevića, naveo je da je držanjem žalbe u fioci tri godine, Ustavni sud nastavio sa kršenjem prava njegovog branjenika.

„Predmet se nalazio u fioci u Ustavnom sudu tri godine, što je predugo... Poslije tri godine, ispunjeni su uslovi koji odbrani Raičevića omogućavaju pisanje žalbe Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, koji će dati konačnu odluku”, zaključio je on.

Bonus video: