Sinđelića tjeraju da optuži nevine?

Advokat Milan Petrović rekao je da mu iz Specijalnog državnog tužilaštva ni juče nijesu dozvolili da prisustvuje saslušanju nedavno uhapšenog Beograđanina
142 pregleda 104 komentar(a)
Aleksandar Sinđelić, Foto: Danas.rs
Aleksandar Sinđelić, Foto: Danas.rs
Ažurirano: 05.11.2016. 07:29h

Branilac Bratislava Dikića kazao je juče da sumnja da specijalni tužioci prisiljavaju Aleksandra Sinđelića da za terorizam optuži nevine osobe, uhapšene tokom predizborne noći u Podgorici.

Advokat Milan Petrović rekao je da mu iz Specijalnog državnog tužilaštva ni juče nijesu dozvolili da prisustvuje saslušanju nedavno uhapšenog Beograđanina.

“Očigledno tužilaštvo pokušava na silu da iznudi iskaz ili izvrše pritisak na Sinđelića da kaže nešto i optuži druga lica da su izvršili neka krivična djela. Što god da rade - pregovaraju ili ga saslušavaju, za nas taj iskaz neće biti validan i nećemo ga prihvatiti zbog kršenja Zakona o krivičnom postupku”, kazao je Petrović.

Advokat je dodao da tužilaštvo može da se brani time da je Sinđelićevom saslušanju prisustvovao njegov branilac, ali da svakako ni to nije prihvatljivo.

“Smatram da je ovo potpuno zaobilaženje i ogrničavanje prava koja nam po zakonu pripadaju. Zbog toga imamo opravdanu sumnju da SDT ne postupa u skladu da ZKP-om. Sinđelića saslušavaju u najvećoj tajnosti, zahtijevao sam svaki dan da prisustvujem saslušanju, nisam dobio odgovor. Tužilaštvo me nije ni kontaktiralo i ovo smatram presedanom, jer je ZKP vrlo jasan - ukoliko je moj branjenik saslušan, imamo pravo da prisustvujemo, čak i drugi okrivljeni može da prisustvuje i postavlja pitanja”, rekao je Petrović.

Najavio je da će pozvati “određene organizacije” da se uključe i obave monitoring rada SDT-a.

Sinđelić je juče saslušan u Specijalnom tužilaštvu. Iako je oko 13 časova doveden iz Istražnog zatvora, njegov branilac tek četiri sata kasnije dobio je poziv da dođe u tužilaštvo.

“Nisam prisustvovao saslušanju, sada su me zvali da dođem”, kazao je Sinđelićev branilac, advokat Milan Vujović.

Dikić smršao 11 kg, konzul ga posjetio

Advokat Petrović najavio da će tražiti dozvolu da Dikića u Istražnom zatvoru pregledaju ljekari iz Srbije, koji su ga i operisali ranije.

“ako je lošeg zdravstvenog stanja, ima početak ciroznih promjena na jetri, probleme sa pritiskom, smršao je 11 kilogarama i malaksao. Danas su mu ponovo uključili infuzije i mislim da neće moći ovo da izdrži. Zbog njegovog veoma lošeg zdravstvenog stanja tražiću da ga pregledaju ljekari iz Srbije koji su ga operisali, kako bi utvrdili koliko je bolest napredovala”, kazao je Petrović.

Istakao je da je o svemu obavijestio ambasadu Srbije i da je Dikića juče posjetio srpski konzul.

Bonus video: