„Okruženje“: Prijeti li regionu "bijela kuga"

Demografska situacija tema je 4. emisije „Okruženja“, a gosti su demografi: Dr Miroslav Doderović iz Crne Gore, Gordana Bjelobrk iz Srbije, Damir Josipovič iz Slovenije i dr Miljenko Brekalo iz Hrvatske, dok je redovni komentator Voja Žanetić, pisac i kolumnista iz Beograda
97 pregleda 0 komentar(a)
okruženje, Foto: TV Vijesti screenshot
okruženje, Foto: TV Vijesti screenshot
Ažurirano: 04.11.2016. 07:51h

Demografi možda ponekad jesu surovi, ali su realni i njihove poruke bi trebalo pažljivo slušati, jer jugositočnoj Evropi ozbiljno prijeti - „bijela kuga“. Brojke su većem dijelu regiona zastrašujuće: stanovništvo se smanjuje iz godine u godinu, broj umrlih je veći od broja novorođenih, stanovništvo stari, ekonomske i socijalne posljedice su već velike, sve je veći pritisak na državne fondove…

Demografska situacija tema je 4. emisije „Okruženja“, a gosti su demografi: Dr Miroslav Doderović iz Crne Gore, Gordana Bjelobrk iz Srbije, Damir Josipovič iz Slovenije i dr Miljenko Brekalo iz Hrvatske, dok je redovni komentator Voja Žanetić, pisac i kolumnista iz Beograda.

Podaci govore da je od početka raspada SFRJ, od 1991. godine, do poslednjih popisa, u cijelom regionu došlo do manjka ili gubitka 1,6 miliona ljudi. Samo je Srbija od 1992. godine do danas izgubila više 600 hiljada stanovnika.

Učesnici su saglasni da političke elite nemaju sluha za ovo pitanje koje bi u svim državama okruženja moralo biti u vrhu državnih prioriteta.

Gledaoci će moći da čuju da je demografska slika sumorna i širom Evrope, a situacija je takva da vodi ka dva rešenja - ili će Evropa povratiti svoju istorijsku dinamiku ili završiti kao istrošena civilizacija.

U emisiji će biti riječi i o mjerama koje bi mogle zaustaviti demografski sunovrat, kao i o iskustvima zemalja zapadne Evrope u borbi protiv “bijele kuge”.

Voditelji su Zvezdana Kovač i Nenad Šebek.

Talk show „ Okruženje“ možete pratiti petkom u terminu od 20.00h.

Bonus video: