Sinđelić sa Rusima ratovao u Ukrajini?

Na sajtu ukrajinskog Centra za istraživanje zločina protiv nacionalne bezbjednosti, mira, bezbjednosti i međunarodnog prava nalaze se podaci Sinđelića (fotografije sa ratišta u Ukrajni, njegovi komentari sa društvenih mreža), koji navodno dokazuju njegovo učešće u tamošnjem ratu
141 pregleda 124 komentar(a)
Aleksandar Sinđelić, Foto: Terror.in.ua
Aleksandar Sinđelić, Foto: Terror.in.ua
Ažurirano: 04.11.2016. 06:45h

Ukrajinski bezbjednosni organi navodno traže Beograđanina Aleksandra Sinđelića zbog kako se sumnja njegovog učešća u ratu u regiji Donbas.

Sinđelić je u spuškom zatvoru zbog sumnje da je jedan od organizatora kriminalne grupe koja je planirala da ubija građane Crne Gore i uhapsi premijera Mila Đukanovića.

Beograđanin je, prema tvrdnjama svog advokata, samoinicijativno došao u Crnu Goru i predao se vlastima.

Nije jasno zašto je to učinio, ni šta se tačno dešava u tom predmetu, s obzirom na veoma šture informacije iz Specijalnog državnog tužilaštva.

Na sajtu ukrajinskog Centra za istraživanje zločina protiv nacionalne bezbjednosti, mira, bezbjednosti i međunarodnog prava nalaze se podaci Sinđelića (fotografije sa ratišta u Ukrajni, njegovi komentari sa društvenih mreža), koji navodno dokazuju njegovo učešće u tamošnjem ratu.

Ukrajinci terete Sinđelića da je ratovao na strani proruskih snaga i među najtraženijim osobama je u toj zemlji.

Istražni sudija Miroslav Bašović odredio mu je pritvor do 30 dana.

Tužilaštvo se nije zvanično oglasilo povodom hapšenja Sinđelića.

“Podsjećamo da predmet na koji se odnose pitanja, nosi oznaku tajnosti zbog čega bi svako saopštavanje detaljnijih informacija koje mogu da utiču na postupak predstavljalo kršenje propisa”, odgovorili su prije tri dana iz SDT-a na pitanja o Sinđeliću.

Na taj način izbjegli su da odgovore da li su sa Sinđelićem postigli dogovor da u tom predmetu bude svjedok saradnik, odnosno zaštićeni svjedok.

Sagovornik “Vijesti” ranije je kazao da se Sinđelić najvjerovatnije dogovorio sa crnogorskim tužilaštvom da se preda i "priznanjem pojača dokaze tužilaštva".

Sinđelić i bivši šef srpske Žandarmerije Bratislav Dikić, sumnjiče se da su organizatori dvadesetočlane kriminalne grupe uhapšene tokom predizborne noći u Podgorici.

Prema naredbi za sprovođenje istrage, tužilaštvo samo njih dvojicu i Kristinu Hristić sumnjiči za pokušaj terorizma, a ostale za stvaranje kriminalne organizacije.

Katnić je nedavno kazao da tužilaštvo ima dokaze da je Sinđelić organizator grupe “i osoba koja je pripremila oružje i dron”.

Sinđelić je "Vijestima" 19. oktobra rekao da ga dešavanja u Crnoj Gori ne zanimaju.

"Ako (Milo) Đukanović tamo pali marihuanu i piše gluposti, to je njegov problem, razumijete. Ta kriminalna opcija tamo što radi uopšte me ne zanima, a za ovo što se dešava po medijima tek ćemo da se tužimo i da vidimo šta će da bude, s obzirom da ja iz Srbije nisam odlazio, niti znam o čemu se radi", kazao je Sinđelić tada "Vijestima".

Od 20 uhapšenih u predizbornoj noći u Podgorici, tužilaštvo je nakon saslušanja pustilo na slobodu šestoro.

Bonus video: