Glendžu štiti država jer je prijavio milionske mahinacije

Agencija konstatuje da je kompanija prekršila Zakon o radu jer Glendžu nijesu vratili na posao ni nakon sudske privremene mjere
250 pregleda 6 komentar(a)
Radomir Glendža, Foto: Vuk Lajović
Radomir Glendža, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 03.11.2016. 18:55h

Agencija za antikorupciju dodijelila je status zviždača šefu javnih garaža u budvanskom Parking servis Radomiru Glendži, jer je godinama ukazivao na malverzacije u tom opštinskom preduzeću, apostrofirajući višemislionsku krađu u projektu izgradnje javne garaže u Rafailovićima.

Nakon što je podnio više krivičnih prijava, prije godinu Glendža je suspendovan sa posla odlukom preduzeća. Nakon desetomjesečne sudske borbe, Osnovni sud donio je privremenu mjeru i naložio Parking servisu da ga vrati na posao.

Preduzeće je tada podnijelo žalbu i proces je u toku.

Na osnovu Zakona o sprečavanju korupcije, Agencija je 28. oktobra utvrdila da je “podnosilac zahtjeva za zaštitu zviždača imao opravdane razloge da sumnja u ugrožavanje javnog interesa koje upućuje na postojanje korupcije i da je prijavu o ugrožavanju javnog interesa podnio u dobroj namjeri”.

“Na osnovu dostavljenih informacija, stepena ugrožavanja i posljedica koje mogu nastupiti zbog ugrožavanja javnog interesa koje upućuje na postojanje korupcije i činjenice da zviždač već trpi štetu, odnosno da postoji mogućnost nastanka štete, utvrđeno je da podnosilac ispunjava zakonske uslove za zaštitu zviždača”, piše u mišljenju koje je potpisao direktor Agencije Sreten Radonjić.

Agencija se u obrazloženju konstatuje da je opštinska kompanija prekršila Zakon o radu, jer Glendžu nijesu vratili na posao ni nakon sudske privremene mjere...

Iz Parkinga su saopštili ranije da ne mora fizički biti prisutan na poslu, jer su mu u međuvremenu našli zamjenu.

“Agencija poziva i preporučuje Parking servisu da se bez odlaganja uzdrži od svakog budućeg aktivnog ili pasivnog ponašanja prema zviždaču koje se ponavlja, a koje za cilj ima ili predstvalja povredu dostojanstva, ugleda, ličnog ili profesionalnog integriteta i koje izaziva strah ili stvara neprijatljsko, ponižavajuće ili uvrijedljivo okruženje, pogoršava uslove rada ili dovodi do toga da se zviždač izoluje. Da Parking servis na odgovarajući način obavijesti i upozori zaposlene na dosljedno poštovanje zakonskih odredbi i etičkih standarda o dužnom poštovanju ljudskog dostojanstva i zabrane diskriminacije, zlostavljanja i drugih oblika uznemiravanja na radnom mjestu ili u vezi sa radom”, navodi se u mišljenju Agencije.

Garaža je izgrađena u ljeto 2008. godine, ali je radila svega desetak dana - do početka avgusta.

Tada su rampe podignute i parkiranje je besplatno.

Šestospratna betonska građevina do danas nema upotrebnu dozvolu, niti je do kraja završena, iako je Opština uredno isplatila sav novac.

Kapaciteta je 260 parking mjesta, ukupne povrsine 7.110 kvadrata.

Odredite osobu za rad sa zviždačima

Iz Agencije su pozvali Parking servis da odredi osobu za prijem i postupanje o prijavama zviždača i da o navedenom upozna sve zaposlene...

Preporučeno je Parking servisu i da razmotri potrebu unapređenja plana integriteta, u skladu sa obavezama propisanim Zakonom o sprečavanju korupcije.

Glendža je proteklih tri godine podnosio krivične prijave protiv opštinskih funkcionera i rukovodstva Parking servisa, navodeći da je izgradnjom garaže u Rafailovićima i njenim nestavljenjem u funkciju, Opština oštećena za gotovo sedam miliona eura.

Za te tvrdnje zainteresovalo se i Specijalno tužilaštvo, formirajući predmet, pa su u nekoliko navrata od Opštine tražili dokumenta o tom slučaju.

Bonus video: