Rusija sada izaziva ostatak svijeta

Marija Šarapova je žrtva višegodišnjeg korišćenja preparata koji je zabranjen tek od 1. januara, po nalogu Američke antidoping agencije
0 komentar(a)
Marija Šarapova, Foto: Reuters
Marija Šarapova, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.11.2016. 14:42h

Ruski parlament Duma, jednoglasno je usvojila Zakon o borbi protiv dopinga, prema kojem je učešće u kršenju pravila čistog sporta krivično djelo i vinovnicima će se izricati zatvorske kazne.

Trener ili druga osoba iz tima, koji sportistu bude navodio na doping dobiće novčanu kaznu u visini polugodišnjeg dohotka, ali i zatvorsku kaznu do godine.

Ako je riječ o udruženju više lica u nečasne radnje, takozvani sistematski doping, kazne mogu biti i do dvije godine, uz zabranu bavljenja profesijom u roku od četiri godine.

Ukoliko se dokaže da je doping ostavio posljedice po zdravlje sportiste, zatvorska kazna će biti i tri godine...

"Ovaj Zakon je dokaz da je politika Rusije jasno na strani borbe sa dopingom i istovremeno je odgovor na inostrane kritike da je državni program podrška dopingu u našoj zemlji.Takve podrške od strane Rusije nikada nije ni bilo a sada je na pravosuđu da u najkraćem mogućem roku objavi spiskove zabranjenih preparata. To iz razloga što su kazne drastične, ne samo finansijski, već i u rokovima zabrane djelatnosti i visini zatvorskih kazni", kazao je Aleksandar Žukov, predsjednik Olimpijskog komiteta Rusije.

Rusiji je na OI u Riju bila isključena cjelokupna atletska selekcija zbog izvještaja Svjetske antidoping agencije (WADA) o sistematskom dopingu i kršenju pravila. Sa Paraolimpijskih igara u Rio de Žaneiru bila je isključena cjelokupna ruska selekcija.

"Rusija mora da dodatno razvije farmakologiju, jer i mi moramo kontrolisati druge. Američka farmakologija je trenutno ispred i njih niko ne kontroliše, a WADA im daje odobrenja čak i za zabranjene supstance. WADA nije nezavisna, jer tako nešto više ne postoji u svijetu, već ko plaća od toga i zavisi", naglasio je poslanik Komunista, Nikolaj Kolomejcev.

Bonus video: