Crno vino uravnotežuje hormonski sistem

Učestalost sindroma iznosi 15-20 odsto u mlađoj životnoj dobi, nešto je češći u adolescenciji i iznosi 25 odsto, a u perimenopauzi 10 posto. Kod žena s policističnim jajnicima folikuli ne sazrijevaju dovoljno da bi došlo do oslobađanja jajašca, odnosno do ovulacije
100 pregleda 1 komentar(a)
crno vino, Foto: Shutterstock
crno vino, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.11.2016. 14:05h

Resveratol, polifenol prisutan u crnom vinu, crnom grožđu, bobičastim plodovima, kikirikiju i čokoladi, mogao bi pridonijeti uravnoteženju hormona kod žena koje pate od sindroma policističnih jajnika, sindroma koji je često odgovoran za neplodnost žena u reproduktivnoj dobi, pišu francuski mediji.

Naučnici s kalifornijskog univerziteta u San Diegu su suplementima resveratrola uspjeli uravnotežiti nivo hormona kod 30 pacijentkinja koje su patile od sindroma policističnih jajnika (PCOS).

Sindrom se najčešće dijagnostikuje kod žena u reproduktivnoj dobi. Prvi se simtpomi mogu javiti vrlo rano, već s prvom mjesečnicom te se nastaviti kod mladih žena, prenosi HINA.

Učestalost sindroma iznosi 15-20 odsto u mlađoj životnoj dobi, nešto je češći u adolescenciji i iznosi 25 odsto, a u perimenopauzi 10 posto. Kod žena s policističnim jajnicima folikuli ne sazrijevaju dovoljno da bi došlo do oslobađanja jajašca, odnosno do ovulacije.

Iz još u potpunosti neobjašnjenih razloga, sindrom policističnih jajnika dovodi do neuravnoteženosti hormona pa promjena jednog hormona dovodi do promjene drugoga.

Uobičajeno jajnici proizvode mali broj muških spolnih hormona ili testosterona, a kod PCOS-a ih počinju proizvoditi više, što uzrokuje prekid ovulacije, pojavu akni, a može doći i do ubrzanog rasta dlaka na tijelu i licu, prorjeđivanja kose, debljanja... U težim slučajevima može se razviti i dijabetes tipa 2.

Uporedivši nivo hormona u krvi na početku i na kraju praćenja stanja pacijentkinja, ljekari su ustanovili da je kod grupe žena koja je u tromjesečnom razdoblju uzimala resveratrol, razina testosterona pala za 23,1 posto, a u pacijentkinjama koje su uzimale placebo testosteron je pao za 2,9 odsto.

Na kraju istraživanja naučnici su ustanovili i da resveratrol ima zaštitnu ulogu kada se radi o dijabetesu. Tijekom tromjesečnog razdoblja u kojem su uzimale resveratrol žene su postale osjetljivije na inzulin. Zaključak upućuje na to da bi resveratrol mogao poboljšati sposobnost organizma da iskoristi inzulin i smanji rizik od razvoja dijabetesa.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu "Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism".

Bonus video: