Simonović nakon izbora: Veća odgovornost za klubove, saveze i pojedince

Od 41 delegata nacionalnih olimpijskih sportova, za Simonovićev reizbor je glasalo 39, dok su dva glasa bila protiv
0 komentar(a)
Zorica Kovačević i Dušan Simonović, Foto: Luka Zeković
Zorica Kovačević i Dušan Simonović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.11.2016. 16:26h

Dušan Simonović i naredne četiri godine biće prvi čovjek Crnogorskog olimpijskog komiteta.

On je bio jedini kandidat za predsjednika, od 41 delegata koji su prisustvovali Izbornoj skupštini, njih 39 je tajnim glasanjem odlučilo da mu povjere novi, treći mandat.

I tokom sjednice, a i nakon izbora, Simonović je najavio da će COK u narednom periodu pokušati da promijeni “svijest” u funcionisanju crnogorskih sportskih organizacija i sporta uopšte.

“Insistiraćemo na izmjenama postojećeg ili donošenju novog Zakona o sportu i adekvatnom pozicioniranju COK-a, u skladu sa najboljim iskustvima iz bližeg okruženja. Potrebna nam je, takođe, izrada nove Nacionalne strategije razvoja sporta u Crnoj Gori, kao i da konačno počne da se primjenjuje već usvojena kategorizacija sportova, koju smo mi izradili na osnovu zahtjeva Vlade, iako nismo bili obavezni, ni zakonom vezani, da to uradimo. Sada tražimo da počne da se primjenjuje”, kazao je Simonović.

Promjena bi, takođe, trebalo da bude i u sistemu raspodjele novca iz državnog budžeta.

“Moramo da nađemo kvalitetne i pravednije kriterijume raspodjele sredstava sportskim organizacijama i pojedincima. Moramo da stvorimo drugačiji sistem odgovornosti, da kroz odgovarajuća akta pojačamo odgovornost klubova, saveza, pa i pojedinaca, za uložena sredstva. Prije svega, moramo da razjasnimo da COK nije državna institucija, ali ne smijemo da dozvolimo da se sredstva 'prosipaju', a da pravi sportisti ostanu uskraćeni za bilo šta. Naš cilj u narednom periodu je i da pokušamo da stvorimo mogućnost da se obezbijedi dodatni novca za najbolji crnogorski izvozni proizvod”, rekao je Simonović, naglasivši da će posebna pažnja u narednom periodu biti posvećena “unapređenju odnosa sa Vladom Crne Gore i njenim organima, a u cilju stvaranja što boljih uslova za funkcionisanje sportskih asocijacija”.

Olimpijski ciklus, koji je već počeo, biće veoma neizvjestan.

“Činjenica je da je pred nama period smjene generacija, u najznačajnijim sportovima, i da će biti potreban nešto duži period pripreme, uigravanja, sazrijevanja, selektiranja, praćenja i, prije svega, povjerenja i strpljenja kako bi rezultati ponovo bili vrhunski. To ne znači, ni u kom slučaju, odustajanje i vjerovanje da se na narednim Igrama ne može napraviti dobar rezultat, s obzirom na to da postoji dobra osnova, ali je svakako potrebno vrijeme, ogroman, posvećen, stručan rad i – podvlačim - strpljenje. Sve ovo mora da bude predmet posebne i detaljne analize unutar stručnih timova i saveza, o čemu će COK tražiti detaljnu informaciju, kako bi zajedničkim rješenjima pomogli u stvaranju boljih rezultata sa više odgovornosti”, kazao je Simonović.

Bonus video: