SAVJET NUTRICIONISTE

6 zdravih navika za brže skidanje kilograma

Svaki put kada imate priliku izađite napolje, trčite, džogirajte, šetajte, vozite bicikl... Na taj način ne samo da ćete sagoreti masti, već ćete i raditi na svom zdravlju i povećati vitamin D
96 pregleda 0 komentar(a)
stomak, dijeta, Foto: Shutterstock
stomak, dijeta, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.11.2016. 12:59h

Većina dijeta obećava brze rezultate, ali po cijenu gladi, dosade i često šteti zdravlju. Glavni nutricionista u Glazgovu Fiona Kirk navodi načine pomoću kojih brzo gubite kilograme, a pritom ne štetite svom zdravlju.

Ona otkriva 6 najboljih načina pomoću kojih ćete ove zime najlakše skinuti kilograme.

Ravnoteža i raznovrsnost su od suštinskog značaja

Ove dvije stavke su najbitinije u svakoj dijeti, ako želite da obezbedite svom telu “velikih 6 stvari”: ugljene hidrate, proteine, masti, vitamine, minerale i vodu. Bilo da želite brzo ili postepeno gubljenje kilograma, jako je važan balans i to da se ne držite uvek iste rutine što se tiče hrane. Mješajte, kombinujte.

Recite da masnoći

Masnoća je naš prijatelj. Potrebna nam je za mozak, srce, nerve, kosti i zdrav imuni sistem i za gubljenje kilograma, uključujući i zasićene i nezasićene masti. Tijelo je koristi kao “gorivo” za generisanje energije u čemu je mnogo bolja od žitarica i skorb a koji se redovno preporučuju. Ipak, sa konzumacijom treba biti pažljiv i čuvati se “vještačkih” masti.

Budite svjesni ugljenih hidrata

Oko ugljenih hidrata postoji vjerovatno najveća konfuzija, zato što ih ima više. Neki od njih su veličanstveni i treba ih uzimati svakoga dana (većina povrća). Drugi su isto dobri, ali ih ne moramo uzimati svakoga dana (voće, korenasto povrće, žitarice, mahunarke, orasi i semenke). A neke je dobro uzimati samo povremeno (krompiri, hleb, bijela pasta i pirinač), dok ostali predstavljaju ništa više od trenutnog zadovoljstva na tanjiru (kolači, keks, čips itd.).

Izračunajte vašu rutinu jedenja

Bez obzira na to da li ste tip koji ne jede često ali mnogo, ili koji jede često a pomalo, znajte da ne griješite. Ne postoji prava i pogrešna rutina za gubljenje kilograma. Sve što treba da uradite je da utvrdite koja rutina odgovara vašem ukusu, rasporedi, životnom stilu i da se uvjerite da ste uvijek odabrali dobru hranu.

Krećite se više u toku dana

Svaki put kada imate priliku izađite napolje, trčite, džogirajte, šetajte, vozite bicikl... Na taj način ne samo da ćete sagoreti masti, već ćete i raditi na svom zdravlju i povećati vitamin D (čak i kada nema sunca).

Ne planirajte koji će vam dan biti “dan za varanje”

Dan kada vam je malo dosta dijete, nije loše da sebi priuštite malo “varanja”. Od sutra nastavljate po starom. Naravno ne znači da treba svakog drugog dana raditi to, ali takođe nema poente ni nedelju dana (ili više) čekati na dan kada ćete jesti sve ono što ne smijete, odjednom.