Marko Miljanov u ogledalu kritike

Organizatori su biblioteka i Fond za razvoj Kuča "Marko Miljanov "
254 pregleda 0 komentar(a)
Marko Miljanov, Foto: Wikipedia.org
Marko Miljanov, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 03.11.2016. 12:10h

Predstavljanje knjige "Slovo i vijek Marko Miljanov u ogledalu kritike" priređivača akademika Radomira V. Ivanovića i dr Branke G. Dragosavac biće održano večeras u 19 časova, u Kosoj sali Biblioteke "Radosav Ljumović" u Podgorici.

Organizatori su Narodna biblioteka "Radosav Ljumović" i Fond za razvoj Kuča "Marko Miljanov".

Učestvuju: dr Radomir Prelević, u ime izdavača, akademik Radomir Ivanović, akademik Nenad Vuković, dr Marina Rastović i prof. dr Vesna Vukićević-Janković.

U Napomeni priređivača akademik Radomir V. Ivanović, između ostalog, kaže:

"U prvoj fazi istraživanja zanimljivo strukturiranog Popovićevog djela (1883-1944) književni kritičari su posebnu pažnju poklanjali odvajanju književne od neknjiževne forme, mahom koristeći domete naratologije i versologije. U drugoj fazi isljeđivanja književnih fenomena i noumena (1945-1995) kontekst rasprave uveliko je proširen na nove discipline: genologiju, komparatistiku i folkloristiku. Tek u trećoj, najnovijoj fazi proučavanja ovoga djela (1996-2016), kritičari su u centar rasprave uveli središne filološke probleme i aporeme: a) generiranje poetskih ideja i književnog teksta; b) proučavanje odnosa poetike i noetike, v) kao i proučavanje odnosa atheteksta, genoteksta, konteksta i parateksta".

Bonus video: