Benksijeva izložba otvorena u Londonu

U sklopu “Dalston's Hang Up Gallery” u Londonu, je nedavno otvorena prva trajna izložba najrazličitijih radova talentovanog umjetnika
1 komentar(a)
benski izložba, Foto: Standard.co.uk
benski izložba, Foto: Standard.co.uk
Ažurirano: 03.11.2016. 11:54h

Radovi jednog od najpoznatijih, ali i najmisterioznijih umjetnika današnjice se konačno mogu pogledati na jednom mjestu.

Koliko god se mediji trudili da dođu do detaljnijih informacija o Benksiju, o njemu znamo tek nekoliko podataka, a i njih niko sa sigurnošću ne može da potvrdi. Nagađa se da je rođen u blizini Bristola i da ima četrdesetak godina. Takve mistične priče obično sa sobom povlače i cijeli niz maštovitih teorija, pa tako postoji dio javnosti koji smatra da je Benksi zapravo Robert del Naja, član popularne grupe “Massive Attack”. Ipak, pravi obožavatelji će se složiti da je sam identitet ovog umjetnika nebitan, a sve što trebamo da znamo o njemu i njegovoj životnoj filozofiji se nalazi u njegovim radovima. Benksi je poznat po tome što njegovi radovi nastaju u tajnosti i uglavnom iznenade lokalno stanovništvo odabranog grada. Radovi se uglavnom bave kritikom sistema u kojem živimo, a problematizuju radne uslove, ratove, rasizam i slične teme. Nakon što je s projektom “Dismaland”, koji predstavlja pesimističku verziju zabavnog parka, ostvario zapaženi uspjeh, Benksi je napravio korak dalje u približavanju javnosti.

U sklopu “Dalston's Hang Up Gallery” u Londonu, je nedavno otvorena prva trajna izložba najrazličitijih radova talentovanog umjetnika. Prostor je već dobio nadimak “Banksy Bunker”, a predstavlja skulpture, radove na platnu i razne printove, koji će se vremenom mijenjati. Izložba će biti otvorena šest dana u nedjelji, a ulaz je besplatan.

Bonus video: