“Mali princ ” Iliji Nikčeviću za knjigu “Krtica i sunce”

Knjiga “Krtica i sunce” je u cjelosti Nikčevićev autorski projekat i kao takva jedinstvena je na ovim prostorima
283 pregleda 0 komentar(a)
Ilija Nikčević
Ilija Nikčević
Ažurirano: 03.11.2016. 11:30h

Akademski grafičar Ilija Nikčević, ilustrator i autor ilustrovanu knjigu za djecu "Krtica i sunce", kojom je zakoračio i u svijet književnosti, na nedavno završenom 13. Međunarodnom festivalu “Vezeni most” u Tuzli dobio je statuu “Malog princa” za nominovani prvijenac.

Žiri je od ukupno osam nominovanih knjiga autora iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH, izabrao pobjedničko djelo Jasminke Petrović “Leto kada sam naučila da letim”, za najbolji dječju knjigu objavljenu u 2015. godini.

Na finalnoj manifestaciji, koja je održana u hotelu “Tuzla”, uručena je i nagrada za životno djelo Zejčiru Hasiću, dok je Nikčeviću pripao “ Mali princ ” za njegov spisateljski prvijenac koji je uvršten među osam najboljih knjiga za djecu.

“Dugujem zahvalnost dr Svetlani Kalezić-Radonjić što je smatrala da moja knjiga zavređuje da bude selektovana za nagradu ‘ Mali princ ’. Samo po sebi to je dovoljno prizananje, a nagrada je uljepšala sve to. Festival koji počiva na promociji stvaralaštva za djecu i ujedinjuje region je nešto što je vrijedno po više osnova i drago mi je što traje i raste iz godine u godinu. Bila mi je čast da tih nekoliko dana budem u društvu najznačajnijih pisaca za djecu i mlade i pokušaću iskoristiti podstrek i energiju u budućem radu”, kazao je Nikčević za “Vijesti”.

Na svečanosti su dodijeljene i nagrade za najbolje literarne radove osnovaca koje su prispjele na konkurs koji je bio posvećen stogodišnjici objavljivanja knjige “Priče iz davnina” Ivane Brlić-Mažuranić, i 60 godišnjici od objavljivanja knjige “Patuljak iz zaboravljene zemlje“, Ahmeta Hromadžića.

Knjiga “Krtica i sunce” je u cjelosti Nikčevićev autorski projekat i kao takva jedinstvena je na ovim prostorima. Iza sebe ima bogatu izlagačku biografiju kako u Crnoj Gori tako i regionu, bavi se grafikom, ilustracijom, stripom.

Bonus video: