Dijabetes kod djece se mora držati pod kontrolom

Dijabetes melitus je latinski naziv za šećernu bolest čija je glavna odlika stalno povećanje koncentracije šećera (glukoze) u krvi. Šećer obično 'skoči' poslije jela (ali i poslije stresa), pa je pravo vrijeme za njegovu kontrolu jutro - 'na prazan stomak'.
367 pregleda 0 komentar(a)
dijabetes, Foto: Shutterstock
dijabetes, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.11.2016. 15:14h

Dijabetes tipa 1 je najčešći oblik dijabetesa kod djece - čak 90-95% djece oboljele od ove bolesti imaju ovaj tip. Međutim, svjetske zdravstvene institucije ističu da je u porastu i broj djece sa dijabetesom tipa 2, a kao najčešći razlog se pominje sve češća gojaznost i loša ishrana mališana. Glavni simptomi dijabetesa koji se uočavaju kod djece ne razlikuju se od simptoma koje imaju odrasli. Tu spadaju žeđ, gubitak kilograma, umor i često uriniranje. Često se navodi da su djeca razdražljiva, da imaju bolove u stomaku, da imaju česte glavobolje i da im je ponašanje neuobičajeno (otvorena djeca se povlače u sebe, imaju manje kontakata sa vršnjacima, imaju česte napade bijesa). O dijabetesu kod djece priča pedijatar dr Marija Lakićević.

“Kad analiza urina kod djece pokaže prisustvo glukoze, što prije mora da se provjeri da li je i u krvi povećan nivo šećera. Ovaj parametar je izuzetno važan i ne smije da se ignoriše, jer glukoza u urinu nije normalan nalaz i može da znači dvije stvari - da je dijete oboljelo od dijabetesa, ili da ima rijedak nasljedni poremećaj bubrega - renalnu glikozuriju. Da bi se to provjerilo, neophodno je hitno mjerenje glukoze u krvi. Jer, istovremeno povećani nivoi šećera u krvi i urinu upozoravaju da je dijete možda oboljelo od dijabetesa”, upozorava dr Lakićević.

Šta je dijabetes s melitus?

“ Dijabetes melitus je latinski naziv za šećernu bolest čija je glavna odlika stalno povećanje koncentracije šećera (glukoze) u krvi. Šećer obično 'skoči' poslije jela (ali i poslije stresa), pa je pravo vrijeme za njegovu kontrolu jutro - 'na prazan stomak'. Ipak, povećanje koncentracije šećera u krvi je samo posljedica pravog uzroka šećerne bolesti kod djece, a to je nedovoljna količina hormona insulina koji je jedan od najvažnijih regulatora veoma komplikovanih metaboličkih procesa u organizmu. Jedna od glavnih funkcija insulina je da 'uvodi' glukozu u ćelije našeg organizma. Ovo je izuzetno važno jer je šećer neophodan za život kao glavni izvor potrebne energije za većinu ćelija, a bez te “biološke energije” nema života. Dakle, kada nema dovoljno insulina javlja se paradoksalna situcija u organizmu - u krvi je šećer u višku, a u ćelijama (kojima je preko potreban) je u manjku. Zato je suština dijabetesa kod djece nedostatak (ili smanjenje količine) insulina, koji stvara i u krv izlučuje žlijezda gušterača.

Simptomi

“Ako dijete više jede, a pritom mršavi, često mokri tokom noći, i često pije vodu, simptomi su na koje roditelji treba da obrate pažnju i provjere da li je sve u redu. I promjene (nagle) ponašanja, udružene sa prethodno nabrojanim simptomima, mogu biti pokazatelj više da je dijabetes možda prisutan”.

Tipovi dijabetesa

“Kod većine djece radi se o propadanju ćelija pankreasa koje stvaraju insulin, pa zato nema dovoljno ovog važnog hormona u organizmu. Ovo je dijabetes melitus tip 1 (prvi tip bolesti) koji traži obaveznu nadoknadu insulina jer vrlo brzo dolazi do skoro potpunog nedostatka ovog hormona. Tip 2 šećerne bolesti je češći kod starijih osoba i karakteriše se smanjenjem (ali ga ipak ima) količine insulina u organizmu. Ovdje se mogu koristiti ljekovi (u obliku tableta ili kapsula) koji pomažu iskorišćavanje preostalog insulina. Iako je rjeđi kod djece, ima ga kod adolescenata, naročito kada se gojazni.

Za dijagnozu potrebno više pregleda krvi

“Kada se posumnja na dijabetes , uvijek se uradi kontrola vrijednosti šećera u krvi, i to “na prazan stomak”. Radi se i pregled mokraće, kao i drugi laboratorijski parametri koji nesumnjivo potvrđuju dijagnozu. Kada se na dijabetes posumnja, put do potvrde dijagnoze je zaista brz, tako da dijete odmah može početi sa liječenjem. A jedini pravi lijek za dijabetes tip 1 je insulin! Zato se ovaj tip šećerne bolesti i naziva insulin-zavisni dijabetes !

Kako se insulin daje?

“Insulin je zapravo protein, a svi proteini, kada se unesu preko usta u želudac i crijeva, se svare - raspadnu se. Zato je nemoguće davanje insulina na usta, već je jedini mogući način ubrizgavanje lijeka u potkožno tkivo. Za ovo se koriste posebno dizajnirane 'iglice' koje su veoma tanke i bol prilikom davanja insulina je sveden na najmanju moguću mjeru.

Koliko često se uzima insulin

“Standardno doziranje insulina podrazumijeva dvije dnevne aplikacije insulina. Jutarnja i večernja doza mora da omogući dobru regulaciju nivoa šećera u krvi. Nažalost to nije lako jer je dječji organizam veoma burna 'metabolička' sredina gdje su promjene koncetracije šećera u krvi česte. Zato je veoma teško, sa dvije doze insulina, regulisati glikemiju. Zato savremeni protokoli davanja insulina kod djece podrazumijevaju četiri dnevne doze. Pokazalo se da je ovako lakše regulisati glikemiju kod djece, ali je potrebno više puta i kontrolisati nivo šećera u krvi.

Ishrana djeteta sa dijabetesom

Savremena terapija insulinom obavezno ide uz pravilnu ishranu. To nije dijeta, već baš pravilna ishrana , jer djeca treba da vode normalan život i lijepo da jedu uz određena ograničenja. Treba izbjegavati jela i pića sa velikom količinom šećera (koncetrovani šećer). To su prije svega slatkiši i gazirani i negazirani napici koji sadrže šećer. Na primjer, jedna čaša soka od dva decilitra (koji se sladi šećerom prilikom proizvodnje) ima oko dvije pune supene kašike šećera. Detaljna uputstva za ishranu djece dijabetičara daju nutricionisti, a postoje i veoma korisne brošure, koje pomažu roditeljima da lijepo i zdravo hrane dijete koje ima šećernu bolest.

Šta može roditelj?

Postoji nekoliko značajnih savjeta kada je riječ o tome šta roditelj može da učini za svoje dijete, bilo da je ono malo ili u periodu adolescencije, bilo da se tek susrijeće sa ovom bolešću ili da već ima nekog iskustva sa njom.

- Naučite kako da pravilno dajete injekcije insulina

- Informišite se o simptomima niskog i visokog nivoa glukoze u krvi – kako ih prepoznati i šta činiti u tim situacijama

- Redovno mjerite nivo glukoze u krvi i čim dijete dovoljno poraste, naučite i njega

- Naučite dijete da samo sebi ubrizgava injekcije čim dovoljno odraste – obično je to oko 9 godina

- Redovno odlazite kod ljekara, posebno ako se dijete razboli iz bilo kog razloga – vjerovatno je potrebno prilagoditi tretman.

- Obavijestite zaposlene u školi i drugove djeteta o tome da vaše dijete ima dijabetes i o simptomima niskog nivoa glukoze u krvi i šta učiniti ako ih primjete.

I za kraj, ali nikako manje značajno – otvoreno razgovarajte sa svojim djetetom o dijabetesu, njegovim strahovima i dilemama vezanim za ovu bolest. Naučite ga da postane odgovoran za svoje zdravlje, da je dijabetes njegova svakodnevica i da se sa njim može normalno živjeti.

Komplikacije česte

Pazite kako dajete djetetu insulin - postoje jasna pravila koja se moraju slijediti. Nedovoljno davanje lijeka vodi skoro stalno povišenim vrijednostima glukoze, pa je rizik od akutnih i hroničnih komplikacija dijabetesa veliki. Drugi problem je prevelika doza insulina koja dovodi do opasne komplikacije – naglog pada šećera u krvi (koji se stručno naziva hipoglikemija). Ona se obično dešava kada djeca ne jedu dovoljno ili kada je jednostavno doza insulina prevelika. Prvi znaci hipoglikemije su podrhtavanje, nemir, osjećaj gladi, a ako se nešto ne preduzme dijete postane pospano, obliveno hladnim znojem, a sa daljim padom šećera ono može “upasti” u hipoglikemijsku komu. Zato je važno prepoznati ove znake kod djece, pa izmjeriti šećer. Ako je nizak treba odmah dati zaslađeni čaj, ili neki drugi slatki napitak, a potom i obrok.

Komplikacije dijabetesa su brojne, a u osnovi svih je činjenica da od šećera najviše stradaju mali krvni sudovi (kapilari). Ova stanja mogu dovesti do oštećenja srca, bubrega, oka...Akutne komplikacije javljaju se nakon nekoliko nedjelja povišenih vrijednosti šećera - dijete postaje razdražljivo, žali se na bolove u trbuhu, povraća. Potom dolazi do pogoršanja opšteg stanja djeteta sa obamrlošću i potpunom neaktivnošću. Ovo stanje se stručno naziva ketoacidoza i zahteva hitno liječenje u bolničkim uslovima.

Bonus video: