Brajovićeva predstava "Voz" za otvaranje

Duodrama “Voz”, rađena po tekstu američkog pisca Kormaka Makartija, režiserski je prvijenac proslavljenog glumca
110 pregleda 1 komentar(a)
Vojislav Brajović, Sergej Trifunović (novina)
Vojislav Brajović, Sergej Trifunović (novina)
Ažurirano: 03.11.2016. 10:55h

Predstava "Voz", beogradskog Zvezdara teatra, otvoriće večeras Međunarodni festival glumca '"Nikšić 2016'", koji se u gradu pod Trebjesom održava po 13.put. Festival traje do 8. novembra, a sve predstave biće izvedene u Nikšićkom pozorištu sa početkom u 20 časova, dok će razgovori o njima biti vođeni u foajeu pozorišta dva sata kasnije, a moderator će biti Vanja Kovačević. Festival će zvanično otvoriti predsjednik Opštine Veselin Grbović.

Predstavu, koja je premijerno izvedena krajem oktobra prošle godine, režirao je Vojislav Brajović, koji i igra u komadu zajedno sa Sergejem Trifunovićem. Ova duodrama, rađena po tekstu američkog pisca Kormaka Makartija, Brajovićev je režiserski prvijenac. I to veoma uspješan. Predstava je do sada odigrana pedesetak puta, za nju se, kako u Srbiji, tako i u regionu, tražila karta više, a na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci i MIT festivalu na Cetinju osvojila je nagradu publike, dok je Brajović proglašen za najboljeg glumca sarajevskog festivala "Dani Jurislava Korenića”.

Srpski mediji pomenuti komad, u kome Crni (Sergej Trifunović) i Beli (Voja Brajović) vode raspravu o smislu i besmislu, mogućnostima i htjenjima, o pitanju zašto živimo, okarakterisali su kao kulturni i scenski događaj prvog reda.

"Voz" za Trifunovića nije pozorišna predstava.

"Ovo je nešto sa čime ćemo se svi sudarati do kraja života, tog voza bez konduktera, kome se početna, krajnja i usputne stanice ne mogu znati", zapisao je Trifunović.

Brajović je, kako je kazao, predstavom želio da izazove kritički odnos i svijest o tome kuda svijet ide, kao i da pokaže da čovjekoljublje ima veliku moć da spriječi propast civilizacije.

"Po mom mišljenju, najbolji lijek za čovjeka i njegovo najjače oružje je kultura, a njeni najvažniji segmenti su umjetnost i riječ", kazao je Brajović.

A riječ je, prema mišjenju njegovog mlađeg kolege koji u predstavi igra bivšeg robijaša, najskuplja i najjeftinija stvar, koja se tako olako "bagateliše".

Komad su preveli Milica i Branislav Mihajlović, dok je scenu i kostime adaptirala Jelisaveta Tatić Čuturilo.

Pored "Voza", u zvaničnom, takmičarskom dijelu festivala, biće izvedene još četiri predstave - "Art", beogradske Agencije "Tri za groš", "Šćeri moja" Crnogorskog narodnog pozorišta, "Divlje meso", Narodnog pozorišta iz Sarajeva i "SHAKEspeare na EXit", Teatra "Exit" iz Zagreba.

Završno veče biće posvećeno pobjednicima koje će odabrati žiri u sastavu Dubravka Drakić, Sreten Mitrović i Meto Jovanovski, predsjednik žirija. Nagrade se dodjeljuju za najbolju mušku i žensku ulogu, za najbolje epizodne uloge, kao i za najbolji partnerski odnos na sceni. U čast nagrađenih koncert će održati Srđan Bulatović i Darko Nikčević, koji će nastupiti zajedno sa Kamernim orkestrom.

Festival organizuje JU Nikšićko pozorište, u okviru Programa podrške razvoju kulture, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Opština Nikšić.

Bonus video: