Sinđelić došao da bi ga uhapsili

Tužilaštvo se nije zvanično oglasilo povodom hapšenja Sinđelića, a ni juče nijesu odgovorili kada su na taj predmet stavili oznaku tajnosti
127 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Sinđelić, Foto: Savo Prelević
Aleksandar Sinđelić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.11.2016. 06:37h

Beograđanin Aleksandar Sinđelić predao se crnogorskim vlastima, potvrdio je njegov branilac, advokat Milan Vujović.

"On nije doveden u Crnu Goru... Došao je sam", kazao je zastupnik osumnjičenog da je jedan od organizatora kriminalne grupe koja je planirala da ubija građane i uhapsi premijera Mila Đukanovića.

Iz ćelije Istražnog zatvora naoružani sprovodnici Sinđelića su dopratili na saslušanje u tužilaštvo, nakon čega je uz jake mjere obezbjeđenja odveden i u Viši sud.

Oko 16 sati istražni sudija Miroslav Bašović produžio mu je pritvor, koji mu je određen dok je bio u bjekstvu.

"Sinđelić je saslušan kod sudije za istragu Višeg suda u Podgorici, po osnovu toga što mu je već ranije određen pritvor. Pritvor mu je danas produžen. On je iznio odbranu kod tužioca”, rekao je Vujović.

Obrazložio je da zbog tajnosti postupka ne može reći da li je Sinđelić negirao umješanost u pripremu terorističkih napada u Crnoj Gori.

Tužilaštvo se nije zvanično oglasilo povodom hapšenja Sinđelića, a ni juče nijesu odgovorili kada su na taj predmet stavili oznaku tajnosti.

"Podsjećamo da predmet na koji se odnose pitanja nosi oznaku tajnosti zbog čega bi svako saopštavanje detaljnijih informacija koje mogu da utiču na postupak predstavljalo kršenje propisa”, odgovorili su prije dva dana iz SDT-a na pitanja o Sinđeliću.

Na taj način izbjegli su da odgovore da li su sa Sinđelićem postigli dogovor da u tom predmetu bude svjedok saradnik, odnosno zaštićeni svjedok.

Sagovornik “Vijesti” ranije je kazao da se Sinđelić najvjerovatnije dogovorio sa crnogorskim tužilaštvom da se preda i "priznanjem pojača dokaze tužilaštva".

Sinđelić i bivši šef srpske Žandarmerije Bratislav Dikić, sumnjiče se da su organizatori dvadesetočlane kriminalne grupe uhapšene tokom predizborne noći u Podgorici.

Prema naredbi za sprovođenje istrage, tužilaštvo samo njih dvojicu i Kristinu Hristić sumnjiči za pokušaj terorizma, a ostale za stvaranje kriminalne organizacije.

Katnić je nedavno kazao da tužilaštvo ima dokaze da je Sinđelić organizator grupe “i osoba koja je pripremila oružje i dron”.

Sinđelić je "Vijestima" 19. oktobra rekao da ga dešavanja u Crnoj Gori ne zanimaju.

"Ako (Milo) Đukanović tamo pali marihuanu i piše gluposti, to je njegov problem, razumijete. Ta kriminalna opcija tamo što radi uopšte me ne zanima, a za ovo što se dešava po medijima tek ćemo da se tužimo i da vidimo šta će da bude, s obzirom da ja iz Srbije nisam odlazio, niti znam o čemu se radi", kazao je Sinđelić tada "Vijestima".

Dikić je u razgovoru sa članom Savjeta za građansku kontrolu rada policije, negirao djela koja mu se stavljaju na teret, tvrdeći da mu je slučaj namješten.

Od 20 uhapšenih u predizbornoj noći u Podgorici, tužilaštvo je nakon saslušanja pustilo na slobodu šestoro. Naredbom za sprovođenje istrage obuhvaćeno je šesnaest osoba.

Dikićevog branioca juče nijesu pustili da prisustvuje saslušanju

Specijalni tužilac Saša Čađenović nije juče dozvolio Dikićevom braniocu, advokatu Milanu Petroviću da prisustvuje saslušanju Aleksandra Sinđelića.

Petrović je "Vijestima" rekao da je šokiran odlukom tužioca, da tužilac nije obrazložio takvo ponašanje i da im je time uskraćeno pravo na odbranu.

"Tužilac Čađenović mi je usmeno saopštio da ne mogu prisustvovati saslušanju, jer je Sinđelić okrivljeni. Nakon toga sam mu se pismeno obratio, tražeći objašnjenje. Odgovor još nisam dobio”, kazao je Petrović.

Advokat objašnjava da im je Čađenović takvom odlukom uskratio pravo na pravičnu odbranu.

"To za mene predstavlja veliko izenanađenje. Ne vidim nikakve zakonske smetnje da prisustvujemo saslušanju i ovakva odluka mi nije jasna. Ne znam zbog čega su Dikićevoj odbrani ograničili pravo na pravičnu odbranu. Imao sam puno pitanja za Sinđelića”, kazao je on.

Petrović je rekao da ga niko iz SDT-a nije obavijestio da je postupak proglašen tajnim.

"Moj branjenik tvrdi da je u Crnu Goru došao iz sasvim drugih razloga i da nema nikakve veze sa ovim što mu se stavlja na teret”, kazao je on.

Bonus video: