Premijera predstave "Crvena" u Ateljeu 212: "Obračun sa savremenom Budvom"

"Komad je smješten u dramatične biografske elemente velikana moderne umjetnosti Marka Rotka, čiji je umjetnički angažman predstavljao borbu za koncept "velike umjetnosti", umjetnosti koja je "bitna" i koja ima potentnost da mijenja svijet, a koja je izgubila bitku sa populizmom koji je donio novi umjetnički pravac"
448 pregleda 0 komentar(a)
Branislav Lečić, Marko Grabež, predstava Crvena, Foto: Screenshot (YouTube)
Branislav Lečić, Marko Grabež, predstava Crvena, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 02.11.2016. 16:04h

U beogradskom pozorištu Atelje 212 večeras će sa pocetkom u 20 časova i 30 minuta premijerno biti izvedena predstava "Crvena", koju je po tekstu Džona Logana režirao crnogorski reditelj Danilo Marunović.

U predstavi igraju Branislav Lečić i Marko Grabež, scenografiju potpisuje slikar Dimitrije Popović, kostim je dizajnirala Adrijana Pajić, dok je za izbor muzike i adaptaciju bio zadužen Marunović.

"Crvena" je ovogodišnja produkcija jubilarnog, 30. izdanja Grada teatra, a nakon beogradske premijere će biti dio stalnog repertoara Ateljea 212.

"Komad je smješten u dramatične biografske elemente velikana moderne umjetnosti Marka Rotka, čiji je umjetnički angažman predstavljao borbu za koncept "velike umjetnosti", umjetnosti koja je "bitna" i koja ima potentnost da mijenja svijet, a koja je izgubila bitku sa populizmom koji je donio novi umjetnički pravac Pop art. "Crvena" je obračun sa savremenom Budvom, sa profanizacijom, jeftinizacijom i galopirajucim kičom koji su postali simboli ovog grada, a po istom principu komad komunicira i sa Beogradom, metropolom koja je nekad bila fabrika umjetnosti, dobrih vrijednosti i stvaralaštva, a danas populizma, banalnih medijskih nus pojava novog doba poput fenomena reality programa. Mark Rotko je ostao veliki borac za koncept "velike umjetnosti" i tragična žrtva banalizacije i jeftine zabave koji su osvojili planetu tokom posljednjih dekada", istakao je Marunović.

Bonus video: