NAJNOVIJA STUDIJA

"Brusnica ne spriječava i ne liječi urinarne infekcije"

Zdravstveni radnici koji podstiču upotrebu proizvoda od brusnica kao metodu prevencije urinarnih infenkcija "čine svojim pacijentima lošu uslugu"
110 pregleda 1 komentar(a)
brusnica, Foto: Shutterstock
brusnica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.11.2016. 13:59h

Djelovanje još jednog narodnog lijeka opovrgnuto je nalazima studije koja je pokazala da kapsule brusnica niti spriječavaju, niti liječe urinarne infekcije kao što se mislilo.

Ova studija najnovija je poslije dokaza o tome može li brusnica u bilo kom obliku spriječiti izuzetno rasprostranjene bakterijske infekcije, posebno kod žena.

Mnoge studije su ukazivale na to da je uvjerenje o koristi od brusnica zasnovano na takozvanoj slaboj nauci, ali to nije spriječilo da marketinški stručnjaci, i čak neki zdravstveni radnici, preporučuju sok od brusnice ili kapsule od brusnice kao način da se izbjegnu neugodne i potencijalno riskantne urinarne infekcije. Nova studija objavljena u internet izdanju lista "Journal of the American Medical Association" koristila je stroge metode i došla do uvjerljivih rezultata, navodi se u tom listu.

Zdravstveni radnici koji podstiču upotrebu proizvoda od brusnica kao metodu prevencije urinarnih infenkcija "čine svojim pacijentima lošu uslugu", piše u listu.

"Vrijeme je da se krene dalje od brusnica"

Navodi se i da je potrebno sprovesti dodatna istraživanja da se pronađe efikasan način liječenja za štićenike domova za stare i drugih, ali se ukazuje da je "vrijeme da se krene dalje od brusnica".

Studija je sprovedena na 147 žena u domovima za starije, kojima su prema nasumičnom odabiru davane po dvije kapsule brusnica ili praznih pilula tokom godinu dana.

Odjeljenje za alternativnu medicinu američkih Nacionalnih zdravstvenih instituta navodi da ljudi koji misle da imaju urinarnu infekciju trebaju posjetiti ljekara radi dijagnoze i tretmana, i da izbjegavaju proizvode od brusnice "umjesto ispitanih tretmana za infekcije".