Vinsent van Gog odrezao uvo zbog ženidbe

Istoričari su do sada smatrali kako je Van Gog odrezao uvo nakon svađe s Polom Gogenom, a da je za bratovu svadbu doznao tek naknadno. Bejli je predstavio uvjerljivu teoriju da je za svadbu doznao ranije tog dana
300 pregleda 1 komentar(a)
Vinsent Van Gog
Vinsent Van Gog
Ažurirano: 02.11.2016. 09:59h

Vinsent van Gog je možda odrezao sebi uvo nakon saznanja da će se njegov brat oženiti, pokazalo je novo istraživanje okolnosti pod kojima je tada nepoznati umjetnik počinio jedno od najslavnijih djela samosakaćenja.

Pisac Martin Bejli, istražujući za svoju novu knjigu “Studio juga”, otkrio je kako je Van Gog 23. decembra 1888. dobio od svog brata pismo u kojem ga obavještava da će se oženiti. Teo van Gog bio je bratov najbliži prijatelj i jedini izvor prihoda za život, s obzirom da mladi umjetnik do tada nije prodao nijednu sliku. Vinsenta je vijest o bratovoj svadbi teško pogodila. Bio je zabrinut da će bratova supruga ugroziti njihov odnos, te da više neće moći da ga izdržava.

Istoričari su do sada smatrali kako je Van Gog odrezao uvo nakon svađe s Polom Gogenom, a da je za bratovu svadbu doznao tek naknadno. Bejli je predstavio uvjerljivu teoriju da je za svadbu doznao ranije tog dana.

U Teovom pismu bilo je priloženo 100 franaka, i vijest da je njegova stara prijateljica Džoana Bonger, koja ga je već par puta odbila, pristala da se uda za njega. Teo je pisao majci i tražio dopuštenje, a Džo je pisala svom starijem bratu, koji je 23. decembra poslao telegram s čestitkom. Bejli vjeruje da je Teo pisao Vinsentu kad i majci, te da je Vinsent pismo dobio 23. decembra na dan kada je sebi odrezao uvo .

Van Gog je nakon samosakaćenja završio u bolnici, a nakon oporavka nastavio je da slika do svog samoubistva, dvije godine kasnije. Danas je jedan od najslavnijih svjetskih slikara, ali u svoje je vrijeme bio gotovo potpuno anoniman.

Bonus video: