Da li je Čogurić napadao ili se branio u Moskvi?

“Da bi se radio o nužnoj odbrani, potrebno je da postoje dva elementa - napad i odbrana. U konkretnom slučaju nije postojao napad zbog čega se ne može raditi o nužnoj odbrani”, navodi se žalbi Višeg državnog tužilaštva
260 pregleda 7 komentar(a)
Mašan Čogurić, Foto: Vesko Belojević
Mašan Čogurić, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 02.11.2016. 08:37h

Napada na Mašana Čogurića nije bilo, pa se u slučaju ubistva braće Danijela i Davorina Ćulafića ne može govoriti o nužnoj odbrani.

To, između ostalog, piše u žalbi tužioca, pročitanoj u Apelaciom sudu.

Tamo su prekjuče razmatrane žalbe tužioca i advokata odbrane na prvostepenu presudu, kojom je Čogurić osuđen na 13 godina zatvora zbog ubistva braće Ćulafić u “prekoračenju granica nužne odbrane”...

“Da bi se radio o nužnoj odbrani, potrebno je da postoje dva elementa - napad i odbrana. U konkretnom slučaju nije postojao napad zbog čega se ne može raditi o nužnoj odbrani”, navodi se žalbi Višeg državnog tužilaštva.

Sve i da se uzme da je napad postojao, piše, ne može se cijeniti da je riječ o nužnoj odbrani, jer nije ispunjen uslov istovremenosti - napad je već prestao.

„Kada je optuženi pucao, oštećeni više nije mogao da preduzme radnju napada. Optuženi je ispalio još jedan projektil u glavu Danijela, a onda je potom pucao i u Davorima, koji nikako nije bio u stanju napada”.

Advokat Danilo Mićović, međutim, konstatovao je da je ubistvo braće Ćulafić - školski primjer nužne obrane: “Jer je bez svoje krivice doveden u stanje u kome nije imao izbora”. U žalbi je napisao da je njegov branjenik pucao kako bi odbio protivpravni napad.

On je naveo da je njegov branilac bio prepušten sebi, budući da mu prijatelj i gosti lokala nijesu priskočili u pomoć kada mu je prijetila neposredna opasnost.

Prvostepenom presudom u aprilu, Čogurić je osuđen zbog krivičnog djela - teško ubistvo u prekoračenju granica nužne odbrane, u sticaju sa krivičnim djelom - nedozvoljeno držanje oružja.

Sud nije prihvatio pravnu kvalifikaciju iz optužnice, da je Čogurić počinio teško ubistvo.

“Čogurić je 15. februara 2014, u lokalu 'Moskva', odbijajući od sebe istovremeni, protivpravan napad Danijela i Davorina Ćulafića, prekoračio granice nužne odbrane i s umišljajem ih ubio”, kazao je sudija Vladimir Novović, obrazlažući prvostepenu presudu.

Bonus video: