10 savjeta kako se pomiriti nakon svađe

Uvijek su potrebne dvije osobe i barem jedno razilaženje u mišljenjima da bi došlo do svađe. U trenutku dok brojite od 1 do 10, pokušajte razmisliti što vam to tačno smeta ili ljuti, a izazova nelagodu. Ne bojte se preuzeti odgovornost
1191 pregleda 1 komentar(a)
svađa, Foto: Shutterstock
svađa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.11.2016. 14:50h

Nesuglasice često dovode do konflikata među parovima. Postoji li neki način da se u vezama ne raspravlja? Vjerojatno ne. Svi se parovi ponekad posvađaju, ali u nastavku pročitajte par savjeta kako se pomiriti nakon svađe, iako je možda bila i jako teška svađa.

1. Brojite do 10.

Ozbiljno, ovo pomaže! Kada čujete nešto što vam se ne sviđa ili se ne slažete s tim, duboko udahnite i brojite do 10. Sigurno ne želite povrijediti svog partnera u trenutku slabosti i nepromišljenosti.

2. Dogovorite se za zaustavni signal

Kada se neslaganje s partnerom približava vrhuncu, vrlo je važno da se zaustavi svađa pomoću tajnog signala koji ste oboje dogovorili. To može biti gest ili smiješna riječ, na primjer. Zamislite da uz pomoć te riječi zaustavite svađu, odnosno, šaljete svom partneru poruku da ste vrlo blizu prelasku praga za strpljenje.

3. Nemojte pokušavati da pobijedite.

To nije ono što stvarno želite, zar ne? Ne morate uvijek biti u pravu. U svađi s voljenom osobom, ne postoji pravo ili krivo. Jer oboje držite svoje argumente. Čak i ako se osjećate snažno o nečemu tokom svađe, bolje je biti u miru nego u pravu. Isprobajte, primijetit ćete razliku.

4. Neke stvari jednostavno nisu vrijedne svađe

Sasvim je normalno da se ljudi razilaze u mišljenjima, pogotovo kada se moramo naviknuti na tuđe načine života. No, postoje problemi oko koji se ne vrijedi svađati, a dugoročno će samo izazvati stres i nezadovoljstvo. Mudro odaberite koji su izazovi vrijedni vašeg vremena i oni koji nisu.

5. Zagrlite ga

Kada postoji nesporazum ili neslaganja, posljednja stvar koju želite učiniti je imati fizički kontakt s osobom koja stoji ispred vas. Međutim, kontakt vas podsjeća da vi volite tu osobu i da želite biti zajedno. Ne bojte se zamoliti za zagrljaj, ali budite i velikodušni i poklonite zagrljaj. To vam može pomoći da se izbjegne veća svađa. U ljubavi je spas.

6. Učinite nešto što je nemoguće

Budimo realni, svi imamo tendenciju interpretirati sve što su naši partneri učinili ili rekli u odnosu na njihovu prošlost i, da budemo iskreni, često s negativnom konotacijom. Ako on ne opere suđe, to je zato što vam on nikada nije pomogao u kuhinji. Ako on zaboravi neku posebnu prliku, to je zato što njemu nije dovoljno stalo do vašeg odnosa. E, ali možete učiniti “nemoguću” stvar: pokušajte shvatiti zašto se on tako osjeća i pokušajte preokrenuti situaciju. To će se promijeniti cijelu prirodu vaših interakcija.

7. U redu je otići u krevet ljut

Uprkos tome što mislimo, stručnjaci tvrde da nije potrebno pokušati se pomiriti baš taj dan kada ste se jako posvađali. Iskoristite vrijeme za sebe. Pokušajte se dobro odmoriti, meditirajte, čitajte knjigu i pokušajte ustati rano sledećeg dana. Ne brinite: ništa se loše neće dogoditi u vašem odnosu tokom noći.

8. Unesite malo humora

Izmislite neku šalu, lupite nešto smiješno da se oboje nasmijete. To je odličan način da se razbije napetost. Ne pokušavajte biti ironični ili okrutni s partnerom – samo jedn nevin gest ili smiješna riječi itekako može pomoći.

9. Osvijestite svoj položaj

Uvijek su potrebne dvije osobe i barem jedno razilaženje u mišljenjima da bi došlo do svađe. U trenutku dok brojite od 1 do 10, pokušajte razmisliti što vam to tačno smeta ili ljuti, a izazova nelagodu. Ne bojte se preuzeti odgovornost!

10. Osigurajte dozu užitka

Sama okolina oko vas i vašeg partnera, ima svoj utjecaj i na vaš odnos. Negativna atmosfera može se lako pretvoriti u nesuglasice i dolazi do svađa. Ako ste gladni, a mjesto na kojem se nalazite je puno bučnih ljudi, ne možete na miru razgovarati i to može povećati napetost. Pokušajte se sjetiti doze užitka koji bi mogao koristiti, recimo ukusan napitak. Tako ćete oboje shvatiti da nije pravo vrijeme za svađu, već za večeru i opuštanje.

Bonus video: