Stvaralačka energija i individualnost

Kako je Herceg Novi izgledao dvadesetih i tridesetih godina XX vijeka posjetioci su mogli da vide na negativima iz kolekcije studija Laforest
77 pregleda 0 komentar(a)
Petar Lubarda
Petar Lubarda
Ažurirano: 01.11.2016. 10:46h

Izložba “Šest velikana i grad”, na kojoj su predstavljena djela Petra Lubarde, Vojislava Voja Stanića, Aleksandra Aca Prijića, Đorđija Bata Pravilovića, Luke Berberovića i skulpture Luke Tomanovića, otvorena je u hercegnovskoj galeriji “Novi to sam ja”.

“Njihova djela odraz su velike stvaralačke energije i izrazite umjetničke individualnosti. Snagom umjetničke imaginacije, bogatim repertoarom motiva i tema, kao i autentičnim likovnim jezikom i izuzetnim likovnim umijećem ovi stvaraoci su dali veliki doprinos savremenoj crnogorskoj likovnoj umjetnosti”, kazala je otvarajući izložbu istoričarka umjetnosti Danijela Peško.

Ona je istakla da su umjetnici inspiraciju nalazili u legendama, raskošnim mediteranskim motivima i da su bili nadahnuti istorijim, religijom i prirodom.

Publika u galeriji mogla je da vidi “Bokeški motiv” Voja Stanića iz 1977. godine, “Sv. Đorđe” Luke Berberovića iz 1997. godine, “Kuća na primorju” (1950) Petra Lubarde, “Igra masline i hrasta” (1960) Aleksandra Prijića, “Tre sorelle” (1971) Đorđija Pravilovića, kao i skulptura “Logoraš sa Mamule” Luke Tomanovića iz 1953. godine.

Kako je Herceg Novi izgledao dvadesetih i tridesetih godina XX vijeka posjetioci su mogli da vide na negativima iz kolekcije studija Laforest.

Bonus video: