Odlazak istaknute slikarke: Preminula Nives Kavurić Kurtović

U velikom i vrijednom opusu Nives Kavurić-Kurtović smjenjuju se i nadopunjuju crtački i slikarski ciklusi koji se odlikuju virtuoznošću, skladom linije, forme i boje te elementima nadrealizma, enformela, art bruta, pop-arta i nove figuracije
194 pregleda 0 komentar(a)
Nives Kavurić Kurtović (Novine), Foto: Jutarnji.hr
Nives Kavurić Kurtović (Novine), Foto: Jutarnji.hr
Ažurirano: 01.11.2016. 10:30h

Istaknuta hrvatska slikarka Nives Kavurić Kurtović, redovna članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), koja je za svoje umjetničko stvaralaštvo dobila mnoga priznanja i nagrade, preminula je prekjuče u svojoj 79. godini u Zagrebu.

Rođena je 1938. godine u Zagrebu gdje je 1962. diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti (ALU) kod prof. Frana Baće.

Od 1962. do 1967. bila je saradnica u Majstorskoj radionici Krsta Hegedušića, a od 1971. do 1994. članica Galerije Forum. Do 1983. Nives Kavurić-Kurtović djeluje kao profesionalna umjetnica, a zatim kao profesorica na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, a godine 2007. dobila je titulu profesor emeritus Univerziteta u Zagrebu.

U velikom i vrijednom opusu Nives Kavurić-Kurtović smjenjuju se i nadopunjuju crtački i slikarski ciklusi koji se odlikuju virtuoznošću, skladom linije, forme i boje te elementima nadrealizma, enformela, art bruta, pop-arta i nove figuracije.

Radila je uglavnom kombinovanom tehnikom, miješanjem crtačke i slikarske tehnike te kolažiranjem, na platnu, papiru, drvetu, lesonitu i lepenki. Slikala je figurativno nadrealne kompozicije, uglavnom antropomorfnih oblika i znakova, razvijajući stilski izraz prepoznatljiv po ekspresivnoj liniji i sprezi ljepote i deformacije.

Djela Nives Kavurić-Kurtović nalaze se u mnogim privatnim i javnim zbirkama u zemlji i inostranstvu.

Bonus video: