Pomirljiva priča o umjetnosti

Izložba “Icons” otvorena je u okviru uobičajenog Dana otvorenih vrata, u organizaciji Dukley European Art Community
0 komentar(a)
Kotor, Foto: Shutterstock.com
Kotor, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 31.10.2016. 19:36h

Izložba “Icons”, autorski kustoski projekat Marata Geljmana kojom su obuhvaćeni radovi Dmitrija Gutova, Arsena Savadova,Vladimira Kozina, Andreja Bazjuta, Pavela Brata, Olega Kulika i grupe “Elektroboutique” (Aristarh Černišov i Aleksej Šulgin), otvorena je juče u Dukley Art Centru u Kotoru (zgrada Jugooceanija).

Izložba, čija je jedna verzija prije godinu dana bila prikazana u Njujorku i u Majamiju, pod nazivom “Recycling Religion”, predstavlja nastavak Geljmanovih interesovanja za problem neobičnog pojavljivanja (kvazi)religijskog, (kvazi)ikonskog u umjetnosti postsovjetskog kulturnog prostora, započetog izložbom pod istoimenim nazivom “Icons” u Krasnodaru 2012, koja je izazvala burnu reakciju i proteste tradicionalističkih krugova u ovom gradu.

“Izložba 'Ikone' zamišljena je kao pomirljiva, pa čak, priznajem, i kao kompromisna. Zato sam je i vidio kao dekor na čijim osnovama sveštenici i umjetnici vode razgovor o savremenoj umjetnosti, o savremenoj crkvi, o tome šta je izvor sukobâ i kako ih izbjeći. Postojala je želja da se magla nesporazumâ razmakne i da dvije strane zaborave na podozrivost u međusobnim odnosima, da počnu da ispoljavaju ako ne simpatiju, ono bar znatiželju. To je mogao da bude razgovor o tome u kojoj mjeri liturgija liči na performans, hram na muzej, oltar na instalaciju. O tome da je traganje u umjetnosti praktično istovjetno sa duhovnošću u hrišćanstvu. Razgovor je mogao biti o konkretnim umjetnicima, koji su postali veliki služeći istovremeno i umjetnosti i crkvi: o Leonardu da Vinčiju, Andreju Rubljovu, Karavađu”, kazao je o kotorskoj izložbi Mart Geljman.

Izložba “Icons” otvorena je u okviru uobičajenog Dana otvorenih vrata, u organizaciji Dukley European Art Community.

Bonus video: