Ubović da plati 60.000 eura za neplaćanje poreza

Sud ocijenio da je Ranko Ubović zloupotrebom preduzeća izbjegao plaćanje poreske obaveze
244 pregleda 0 komentar(a)
Novac, pare, Foto: Shutterstock
Novac, pare, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.10.2016. 17:50h

Podgorički biznismen Ranko Ubović moraće da plati državi oko 60.000 eura duga, na račun neplaćenih poreza i doprinosa.

To je prvostepena odluka sudije podgoričkog Osnovnog suda Radovana Vlaovića, koji je usvojio tužbeni zahtjev države.

U obrazloženju odluke se navodi da je iz pravosnažne krivične presude protiv Ubovića jasno da je sa imovinom preduzeća postupao kao da je u pitanju njegova lična imovina, što, kako se dodaje, znači da je protivpravnu imovinsku korist stekao isključivo za sebe, kao fizičko lice.

"Za ovaj sud nema nikakve dileme da je osnivanje preduzeća samo za obavljanje jednog posla (uvoza kafe), dakle bez namjere obavljanja poslova u dužem vremenskom intervalu, bez angažovanja drugih zaposlenih i ubrzo nakon toga gašenje istog, sve praćeno neisplaćivanjem ličnog dohotka, nepodnošenjem obračuna zarada i doprinosa, rađeno isključivo sa ciljem da bi tuženi zloupotrebom preduzeća izbjegao plaćanje poreske obaveze", zaključuje se u presudi.

Ubović je na uslovnu zatvorsku kaznu pravosnažno osuđen prije osam godina, zbog utaje poreza i doprinosa i zloupotrebe ovlašćenja u privredi.

Država je 2012. godine pokrenula postupak pred podgoričkim Osnovnim sudom, tražeći od Ubovića i njegovog bivšeg preduzeća PP "IL Gatto" odštetu na ime sticanja bez osnova, od 60.369 eura sa kamatama od 2008.

Kako je u međuvremenu utvrđeno da to preduzeće ne postoji od 2000. godine, kao tuženi je ostao samo Ubović.

Ubović je u svjedočenju tvrdio da od uvoza kafe nije zaradio ništa, jer nije uspio da naplati potraživanje zbog čega je zatvorio preduzeće koje se time bavilo.

On je dodao da je on bio jedini zaposleni u toj firmi, da je sporni uvoz kafe bio i jedini posao koji je obavio preko te firme.

"Smatram da nisam poreski obveznik u konkretnom slučaju, porez je trebalo da plati krajnji korisnik. Ja sam osuđen zbog druge stvari, ne zbog te", naveo je Ubović.

Na pitanje sudije - zašto nije uložio žalbu na osuđujuću presudu ako je to tačno, Ubović je rekao: "Smatrao sam da ne treba da talasam bezveze".

Konačna odluka u rukama Višeg suda

Advokat Milivoje Raičević, punomoćnik Ubovića, rekao je "Vijestima" da će se žaliti na presudu.

Ovo je treća prvostepena presuda, a prve dvije, kojima je takođe usvojen tužbeni zahtjev države već dva puta je ukidana, a konačna odluka je sada u rukama Višeg suda.

Viši sud je ranije ukidao odluku navodeći da sud mora utvrditi konkretne radnje koje predstavljaju zloupotrebu, odnosno utvrditi prevarno ponašanje...

"U konkretnom slučaju, tužilac osim krivične presude, nije pružio niti jedan dokaz u pogledu tvrdnji da je tuženi ostvario imovinsku korist za pravno lice, čiji je osnivač bio, te da je tako ostvarena imovinska korist prešla u njegovu imovinu", pisalo je u ukidnom rješenju.

Bonus video: