Zbog čega žene imaju povećan apetit prije ciklusa?

“Ako se ova hrana konzumira regularno tokom predmenstrualmnog perioda, žudnja za slatkim i nezdravim namirnicama će biti manja”
148 pregleda 2 komentar(a)
hrana, Foto: Shutterstock
hrana, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.10.2016. 15:29h

Studija objavljena u magazinu “Anali endokrinologije” ukazuje na ono što je već opšte poznato, navodeći da pred menstrualni ciklus, žene imaju povećanu žudnju za slatkim i čokoladom. Ali, zbog čega je to tako?

Istraživači veruju da ova žudnja kod žena, koja se javlja nekoliko dana prije dobijanja ciklusa, može biti objašnjena fluktuacijom “hormona sreće” serotonina, koji je zadužen i za promjenu raspoloženja, piše Daily Mail.

Odgovarajući na studiju, nutricionista Limor Baum kaže: ”Jedno objašnjenje ženske žudnje za slatkim je niži nivo serotonina koji izaziva razdražljivost i nestabilnost raspoloženja.”

“Ugljeni hidrati povećavaju nivo serotonina i samim tim mogu učiniti da se žene u tim trenucima osjećaju bolje, pa je žudnja za njima normalno biološko objašnjenje”, dodaje on.

Ovsene pahuljice, smeđi pirinač, slatki krompir, suvo voće, hleb sa žitaricama, jogurt, voće i pasulj su primjer zdravih ugljenih hidrata, navodi Braum.

“Ako se ova hrana konzumira regularno tokom predmenstrualmnog perioda, žudnja za slatkim i nezdravim namirnicama će biti manja.”

U ovo istraživanju Nacionalnog instituta dijetalnih i hranljivih tehnologija u Tunisu, učestvovalo je 30 zdravih žena između 18 i 45 godina.

Oni su saznali da su žene, između prvog i trećeg dana ciklusa konzumirale prosječno 1.688 kalorija dnevno. Međutim, broj je skočio za 476 kalorija dnevno tri dana pred početak ciklusa. To je pokazalo razlog zbog kojeg žene najlakše dobiju na težini uglavnom u ovom periodu.

U diskusiji o rezultatima, istraživači su naveli da bi sve to moglo biti objašnjeno promjenom nivoa hormona u jajnicima tokom menstrualnog ciklusa.

Svakako, žene mogu da troše više energije u peridou prije ciklusa, što može da pomogne u sprečavanju dobijanja viška kilograma, jer je studija pokazala da se njihov obim struka nije povećao. Takođe, treba uzeti u obzir i nadutost kojoj su žene podložne tokom ciklusa.

Bonus video: