Hamiltonu pobjeda, Rozbergu slađi dio kolača

Crni Biser je 51. put u karijeri stigao do najviše stepenice pobjedničkog postolja, ali je više razloga za zadovoljstvo imao njegov klupski kolega
0 komentar(a)
Luis Hamilton, Foto: Reuters
Luis Hamilton, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.10.2016. 21:05h

Sve je riješeno već do prve krivine - Luis Hamilton je kasnim kočenjem jedva sačuvao lidersku poziciju, a Niko Rozberg nakon kontakta sa agresivnim Maksom Ferstapenom, ipak, ostao drugi.

I tu je bio kraj svim uzbuđenjima na Velikoj nagradi Meksika kada je u pitanju borba za pobjedu.

Crni Biser je 51. put u karijeri stigao do najviše stepenice pobjedničkog postolja, ali je više razloga za zadovoljstvo imao njegov klupski kolega.

Do kraja su ostale još dvije trke, a Rozberg ima 19 bodova više od aktuelnog prvaka, pa mu je dovoljno da i u Brazilu 13. novembra osvoji 2. mjesto, a u Abu Dabiju dvije sedmice kasnije treće.

Ili obratno, sasvim je svejedno. Ako to uspije, uradiće ono što je njegovom ocu Kekeu pošlo za rukom prije 34 godine - podići će šampionski pehar.

Na stazi „Braća Rodriges” prestizanje je dosta komplikovano, zbog čega nije bilo previše uzbuđenja sve do same završnice.

Sve je krenulo u 68. od 71 kruga. U želji da odbrani 3. mjesto, Ferstapen je otišao van staze, ali je ostao ispred Sebastijana Fetela.

Trebalo je da ga propusti, ali nije, već ga je usporovao, što je pokušao da iskoristi Danijel Rikardo.

Njemac je urlao preko timskog radija, ponovo se žalio na mladog Holanđanina i gestikulirao nakon trke prema njemu, a stjuardi su ga kaznili sa pet sekundi.

Tako je Fetel uzeo 3. mjesto, Rikardo četvrto, a najmlađi pobjednik u istoriji F1 je pao na peto.

U 68. krugu je došlo i do kontakta Kimija Raikonena i Nika Hilkenberga, u kojem je spretniji bio Ledeni i preoteo je Njemcu 6. poziciju.

Bonus video: