Italijani pričali o tajnom švajcarskom računu Marovića

Advokati iz Italije navodno u ime Marovića platili 450.000 franaka da Švajcarci ćute o Đorđininom računu
103 pregleda 27 komentar(a)
Đorđina Marović, Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Đorđina Marović, Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.10.2016. 06:52h

Specijalno tužilaštvo saslušalo je dvojicu Italijana koji su navodno posredovali između bivšeg visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića i švajcarske administracije, kako bi spriječili da dokazi o tajnom višemilionskom računu njegove supruge Đorđine dospiju u ruke ovdašnjeg tužilaštva.

Izvor iz istrage kazao je “Vijestima” da su u tužilaštvu saslušani italijanski advokati, koji su navodno u ime Marovića podmitili Švajcarce.

On je kazao i da predmet nosi oznaku tajnosti.

Tužilaštvo provjerava da li je njima nekadašnji Marovićev prijatelj, Veselin Mujović, predao 450.000 švajcarskih franaka koliko je Budvanina “koštalo” prikrivanje dokaza o višemilionskom računu njegove supruge u tamošnjoj HSBC banci.

Specijalno državno tužilaštvo na čijem čelu je Milivoje Katnić izviđaj u tom predmetu otvorilo je nakon hapšenja Mujovića, koji im je navodno i ispričao da je posredovao između Marovića i Italijana.

Podgoričanin je tada tužiocima rekao da je za račun bivšeg visokog funkcionera DPS-a pronašao advokate u Italiji i odnio im novac, jer se Marović plašio da će crnogorski istražitelji dobiti dokumenta koja bi potvrdila da je godinama krio milione u Švajcarskoj. U to vrijeme, tužilaštvo je otvorilo istragu o tajnom računu supruge bivšeg predsjednika državne zajednice SiCG.

Prema saznanjima “Vijesti”, Mujović je tužiocima rekao i da je nakon izbijanja afere o Đorđininim sakrivenim milionima, taj novac sa računa “skinula” nekadašnja Marovićeva savjetnica, srpska državljanka Olivera Ilinčić, koja je za to imala ovlašćenje.

Ilinčićeva je jedna od osumnjičenih u nekoliko budvanskih korupcionaških afera.

Tužioci su se za Đorđinin račun zainteresovali nakon što su MANS i mreža istraživačkih novinara objavili da je ona u švajcarskoj HSBC banci 2006. i 2007. godine imala 3.800.000 dolara.

MANS je 2015. godine dostavio vrhovnom državnom tužiocu (VDT) kompletnu dokumentaciju koja se, kako su naveli, odnosi na imovinu porodice Marović na tajnom računu u inostranstvu, za koju postoji osnovana sumnja da je stečena na nezakonit način.

Račun sa oznakom “Milena” otvoren je 6. februara 1998. godine, a pristup su imali Đorđina, Svetozar Marović i njihov sin Miloš. Marović je ranije javno saopštio da informacije o tajnom računu u Švajcarskoj nijesu tačne. Tužilaštvo je tada zatražilo od Švajcarske provjeru tajnog računa porodice Svetozara Marovića, a dokaze su tražili i prije par mjeseci.

Javnost još nije obaviještena da li su od Švajcarske dobili dokumenta o navodnim milionima Svetozara Marovića.

Svetozar Marović priznao je pred Katnićevim tužiocima da je šef organizovane kriminalne grupe koja je budžet Opštine Budva oštetila za više desetina miliona eura.

Prošle sedmice trebalo je da se javi u spuški zatvor na izdržavanje zatvorske kazne, ali je odlazak u ćeliju izbjegao zbog navodnog liječenja u Beogradu.

Veselinu Mujoviću za dva dana počinje suđenje

Veselin Mujović prema saznanjima “Vijesti” nakon prvog iskaza datog tužiocima, nije pozivan da pojašnjava svoja saznanja o brisanju tragova Marovićevog računa u Švajcarskoj.

Sagovornik “Vijesti” kazao je da će Mujović biti glavni svjedok u tom predmetu, ukoliko tužilaštvo dokaže da je Marović podmićivao Švajcarce.

Mujović je uhapšen sredinom februara po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, koje ga je sumnjičilo da je u više navrata prevario Svetozara Marovića i Budvanina Ljuba Rađenovića, oca bivšeg gradonačelnika Budve Lazara Rađenovića.

Navodno, on je od Marovića uzeo 890.000 eura, a od Rađenovića 20.000 nudeći im pomoć u istragama koje je Specijalno tužilaštvo vodilo protiv Marovića i Rađenovića.

Iako je hapšen po nalogu Specijalnog tužilaštva, predmet je “spušten” u Osnovno, u kom je saslušano dvadesetak svjedoka. Gotovo niko od njih nije mogao da potvrdi Marovićeve navode da je Podgoričaninu dao novac. Mujović je tokom saslušanja tvrdio da to nije tačno i da se optužnica ne može dokazati.

Suđenje Mujoviću počinje za dva dana.

Bonus video: