Medaljom Marine Raković ispunjen cilj na Svjetskom prvenstvu

"Crnogorski karatisti pobijedili su Kanadu, Južnu Koreju i Englesku", podsjetio je Bajić
68 pregleda 1 komentar(a)
Karate, Foto: MINA
Karate, Foto: MINA
Ažurirano: 30.10.2016. 11:58h

Karate reprezentaacija Crne Gore osvajanjem bronzane medalje ostvarila je cilj uoči Svjetskog pvenstva u Lincu i nastavila kontinuitet dobrih rezultata, ocijenjeno je iz Karate saveza.

Bronzano odličje osvojila je Marina Raković u borbama, u kategoriji do 68 kilograma.

Selektor ženskog tima u borbama, Žarko Raković smatra da je u Lincu ostvaren veliki rezultat, jedan od najvećih u istoriji crngorskog karatea.

“Pobjednika u meču za medalju odlučila je odlična priprema meča. Skenirali smo Italijanku, način na koji radi meč, njene slabe tačke i na pravi način ih iskoristili. Ostaje žal za sjajnijom medaljom, jer je taj duel sa Alisom Bušinger bio finale prije finala, borba dvije najbolje karatistkinje u kategoriji do 68 kilograma”, rekao je Raković agenciji MINA.

On je naglasio da su određene okolnosti i domaći teren značajno pomogli da se Bušinger nađe u finalu.

“U njihovom rangu je još samo Švajcarkinja Helena Kirići, iako je u Lincu rano eliminisana”,kazao je Raković.

On je, komentarišući nastup ostalih crnogorskih reprezentativki, kazao da je Jelena Maksimović odradila mnogo bolje nego što je očekivao.

“Povreda i operacija odvojili su je od tatamija, ali se vratila brže od očekivanog. Prošla je dva kola, ali je bol u koljenu spriječio da pruži više. Blizu medalje bila je Dragana Konjević, odradila odlično šampionat. Malo je falilo da se i ona nađe na pobjedničkom postolju”, kazao je Raković.

On je najavio da će Konjević 11. novembra nastupiti na Top tenu u Zagrebu, turniru koji će okupiti najboljih deset takmičarki.

Selektor muškog tim u borbama, Slavenko Bajić kazao je da je Raković osvojila medalju koja ima zlatni sjaj.

“Za malu Crnu Goru sa budžetom koji imamo to je izuzetan uspjeh. Nije lako upoređivati se i takmičiti sa državama sa mnogo većom bazom i budžetom, koji je i po nekoliko desetina puta veći od našeg. Čestitke Marini za osvojenu medalju, to je veliki uspjeh za crnogorski karate i sport uopšte”, kazao je Bajić.

Komentarišući nastup karatista kazao je da je muški tim odlično odradio šampionat. On je podsjetio da su crnogorski karatisti pobijedili Kanadu, Koreju i Englesku, dok su u meču za polufinale poraženi od Njemačke.

“Nijesam obećavao, ali sam se potajno nadao da smo u ekipnoj konkurenciji mogli iznenaditi. Bili smo blizu toga, ali je nedostajalo sportske sreće. Mogu biti prezadovoljan kako su momci odradili, dali su svoj mamksimum i mogu samo da im se zahvalim za odnos prema reprezentaciji i reprezentativnom kimonu”, rekao je Bajić.

Predsjednik Tehničkog komiteta, Vojo Dulović kazao je da je uspjeh crnogorske reprezentacije mnogo veći nego što medalja to pokazuje.

“Odličan nastup, osim Raković, imala je i Konjević, kao i muški tim u borbama. Odlični su bili momci i u pojedinačnoj konkurenciji, jer proći nekoliko kola na SP je veliki uspjeh. Njihov nastup je za mene iznad očekivanja. Ženska ekipa je imala problema, to je omelo da napravi rezultat”, kazao je Dulović.

On smatra da bi Raković ušla u finale da je kao njena protivnica imala vremena za odmor i da nije morala da, odmah nakon četvrtog kola, odradi polufinale.

“Za budućnost crnogorskog karate ne treba brinuti. Nije nerealno očekivati da Crna Gora ima makar jednog predstavnika na Igrama u Tokiju. Smatram da bi trebalo podmladiti muški tim, uvesti mlađe i raditi sa njima. Na nama u Savezu je da im stvorimo uslove za rad i napredak”, rekao je Dulović.

Crnogorsku delegaciju u Lincu,osim takmičara i selektora, činili su predsjednik i potpredsjednik Saveza, Dragan Šakotić i Vladimir Joković, WKF sudija Miodrag Radunović, doktor reprezentacije Perica Mugoša i selektor mlađih ženskih reprezentativnih selekcija, Leka Markić.

Bonus video: