MINISTAR O DOGAĐAJIMA NA DAN IZBORA

Danilović: I Katnić je imao dilemu 16. oktobra, vjerujem Amfilohiju

Danilović, kako kaže nije bio u prilici da prosuđuje da li je ono što mu je saopštio specijalni državni tužilac tačno ili ne
94 pregleda 64 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Zoran Đurić
Goran Danilović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 30.10.2016. 08:30h

Specijalni tužilac Milivoje Katnić obavijestio je, tokom izbornog dana, ministra unutrašnjih poslova Gorana Danilovića o hapšenju dvadeset državljana Srbije, zbog sumnje da spremaju terorističke akcije u Crnoj Gori - potvrdio je Danilović u „Živoj istini“ i objasnio zašto se, nakon toga, obratio za pomoć mitropolitu Amfilohiju, prenosi Antena M.

Danilović je u nedjelju 16. oktobra na pres konferenciji kazao da je imao "nezvanične informacije o hapšenju određenih ljudi."

Na pitanje zašto informaciju od Glavnog specijalnog tužioca, čovjeka koji je rukovodio operacijom hapšenja, tretira kao nezvaničnu, Danilović je odgovorio da ga je o svemu morao zvanično obavijestiti direktor Uprave policije, koji po zakonu odgovara za svoj rad ministru unutrašnjih poslova.

"Znači, zahvaljujući tome što Milivoje Katnić želi sa ministrom da podijeli neku informaciju, treba da kažem da imam zvaničnu informaciju. E pa nemam, dok je ne dobijem od onoga ko je dužan da mi je da. Koliko čovjek može da sazna o onome što je bio predmet istrage 20 dana u polusatnom razgovoru sa specijalnim državnim tužiocem“, pita Danilović i dodaje da je zahvalan Milivoju Katniću što ga je obavijestio.

Na pitanje zašto je obavijestio mitropolita SPC Amfilohija, a ne i ostale vjerske poglavare, ministar unutrašnjih poslova je rekao:

"Cijeneći činjenicu da je mitropolit Amfilohije na čelu institucije koja decenijama zavređuje najveće povjerenje u javnosti. Zvao sam ga zbog toga što sam vjerovao da će njegovu riječ poslušati oni koji neće poslušati moju. Bio sam svjestan da sam kao ministar unutrašnjih poslova zamjeren Vladinoj većini i nepopularan u opoziciji, i da ne mogu reći ljudima dajem vam časnu riječ da ne treba da izađete da slavite. Nadao sam se da će uz tu moju poruku učiniti to još neko. Zahvalan sam mitropolitu Amfilohiju što je procijenio da treba da da podršku, bez obzira na to je li situacija krvavo ozbiljna ili ne, da ne nagađamo", rekao je Danilović.

Danilović, kako kaže nije bio u prilici da prosuđuje da li je ono što mu je saopštio specijalni državni tužilac tačno ili ne.

"Milivoje Katnić zna da ga uvažavam i da cijenim ono što je govorio na Vijeću za nacionalnu bezbjednost. Želim da kažem da je 16. oktobra i sam Katnić imao dilemu. Rekao mi je: „Da, Ministre mi smo uhapsili ovih 20, ali ne znamo ko je još ovdje. Zbog toga što niko nije znao ko je još tu, ko sve može da obuče crnogorsku uniformu i da puca u narod, pozvao sam ljude da ne izlaze na ulice “, rekao je Danilović i napominje da je komunicirao sa svima iz opozicijie, sa kojima je mogao.

Na pitanje da li je zvao Andriju Mandića Danilović je odgovorio:

"Zvao sam svakog za koga sam procijenio da nam može pomoći da od ljudi niko ne napravi glinene golubove“, odgovorio je Danilović i dodao da je svima rekao „da ne zna o koliko krvavo ozbiljnoj situaciji se radi, ali da nemamo pravo da rizikujemo“.

Danilović je prenosi Antena M kazao i da je onog trenutka kada je direktor Uprave policije, dakle tri dana prije izbora upozorio da se mogući neredi, uz mogućnost da eskaliraju tražio od Centra bezbjednosti da mu se dostavi procjena bezbjednosti. Formirao je štab, što je dalje značilo da se mora napraviti plan aktivnosti za izborni dan i da to mora da odobri direktor Uprave policije i ministar. Taj plan, kako tvrdi do dana današnjeg nije dobio.

"To nije izraz nepovjerenja u mene, to je izraz brutalne privatizacije funkcije na kojoj se čovjek nalazi. Ako se nema povjerenja u ministra unutrašnjih poslova jer je on u prelaznoj, prolaznoj Vladi, vrlo je sumnjiv i ako neko od branioca sistema vjeruje da ja radim za teroriste, što mi je na kraju i rekao DPS, onda je pitam zašto nijesu obavijestili ministarku odbrane. Kako je moguće da u maloj Crnoj Gori ne uvežemo sve sisteme u trenutku kada prijeti najkrvaviji teroristički akt", pita Danilović.

On je ponovio i da je transkript presretnutih razgovora koji je objavljen u medijima "podvala", jer je umetnut razgovor osoba, koje nijesu mogle da komuniciraju. Tvrdi da je tu informacija dobio od specijalnog tužioca.

"Nije istinit transkript jer ne komunciraju Dikić i Sinđelić. To bi značilo da je Dikić u Crnoj Gori, a Sinđelić u Srbiji. Podsjećam da je Dikić uhapšen ujutru, na dan izbora, tek tada je došao u Crnu Goru. To bi značilo da je pet dana prije nego što je došao, on u Crnoj Gori. Ja pouzdano znam, a zna i specijalni državni tužilac i vrhovni, a zna i predsjednik Vlade da ta komunikacija nije postojala“, tvrdi Danilović.

Danilović poručuje i da ukoliko se dokaže da je neko od političara u Crnoj Gori indirektno bio umješan u dešavanja koja su obilježila izborni dan, zaslužuje istorijsko prezrenje.

"Ja sam spreman da stanem iza ove svoje riječi, ako postoji dokaz da je neko zloupotrijebio narod, bilo koja politička grupa. Iskreno vjerujem da je ovo kuhinja koja bi mogla da boli Crnu Goru mnogo više", kazao je Danilović.

Preporučujemo za Vas