Nelegalan izlov ribe u NP Skadarsko jezero: Procesuirane četiri osobe, oduzeta plinska lampa, plinska boca i osti

"Ističemo da se u nacionalnom parku mogu obavljati djelatnosti kojima se ne ugrožava izvornost prirode, kao i da je način korišćenja, zaštite, očuvanja, uzgoja i ulova riba definisan Zakonom o slatkovodnom ribarstvu i akvakulturi"
57 pregleda 0 komentar(a)
NP Skadarsko jezero, Foto: NP Skadarsko jezero
NP Skadarsko jezero, Foto: NP Skadarsko jezero
Ažurirano: 04.12.2018. 15:56h

Nadzornici Službe zaštite Nacionalnog parka (NP) Skadarsko jezero su 1. decembra u zaštićenom području zatekli dvije osobe u nelegalnom izlovu ribe i dvije osobe u vršenju izlova ribe nelegalnim sredstvima, saopšteno je danas iz NP Skadarsko jezero.

"Tokom akcije u reonu Krajine, zatečene su dvije osobe u vršenju nelegalne aktivnosti izlova ribe. Takođe su tokom akcije, u subotu uveče, u reonu Gostiljske rijeke, zatečene dije osobe u vršenju izlova ribe zabranjenim sredstvima. Od istih su privremeno oduzeta i sredstva za vršenje nezakonitog ribolova: plinska lampa, plinska boca i osti", navodi se u saopštenju.

Iz NP Skadarsko jezero su dodali da su osbe koje su zatečena u vršenju nelegalnih aktivnosti procesuirane Inspekciji za ribarstvo.

"Ističemo da se u nacionalnom parku mogu obavljati djelatnosti kojima se ne ugrožava izvornost prirode, kao i da je način korišćenja, zaštite, očuvanja, uzgoja i ulova riba definisan Zakonom o slatkovodnom ribarstvu i akvakulturi. Pored redovnih aktivnosti Službe zaštite Nacionalnog parka u koordinaciji sa nadležnim inspekcijskim službama i u saradnji sa ribarskim udruženjima i organizacijama, u cilju očuvanja bogatog i raznovrsnog biodiverziteta značajna je uloga ukupne društvene zajednice. S tim u vezi, JPNPCG apeluje na sve korisnike zaštićenog prostora, posebno na lokalno stanovništvo, da aktivno doprinosi njegovoj zaštiti i bude aktivni saradnik u cilju suzbijanja nezakonitih radnji na prostoru Parka, posebno nelegalnog izlova ribe. S tim u vezi, pozivom na dežurni broj Službe zaštite 067 310 454 mogu se prijaviti sve eventualne nezakonite radnje. Podsjećamo da je Nacionalni park Skadarsko jezero zaštićeno prirodno područje i prekogranični prirodni prostor koji karakterišu bogatstvo i raznovrsnost flore i faune, kao i značajno kulturno-istorijsko nasljeđe. Zbog prirodnih vrijednosti i istorijskog i kulturnog značaja, Ukazom Skupštine Crne Gore 27. novembra 1983. godine, proglašen je četvrti crnogorski nacionalni park - Skadarsko jezero, dok je 1995. godine upisan u Ramsar listu - Svjetsku listu močvara od međunarodnog značaja", kazali su iz NP Skadarsko jezero.

Bonus video: