Šukurica Gorčević: Čitalačka kultura u Crnoj Gori je u porastu, bestseleri najčitaniji

"Može se ipak primijetiti da se ovo ne odnosi nužno i na najmlađu populaciju. Zbog vremena koje provode onlajn, najmlađi čitaoci sporije stiču čitalačke navike", kazala je Šukurica
177 pregleda 0 komentar(a)
čitanje_1, Foto: SHUTTERSTOCK
čitanje_1, Foto: SHUTTERSTOCK
Ažurirano: 29.10.2016. 11:52h

Čitalačka kultura u Crnoj Gori u porastu je, saopštila je koordinatorka Međunarodnog podgoričkog Sajma knjiga, Maida Šukurica Gor­če­vić, navodeći da su u državi, u skladu sa globalnim trendovima, najčitaniji bestseleri.

Ona je agenciji MINA kazala da je veliki broj knjižara, sajmova, kao i mogućnost poručivanja preko interneta, čitanje učinilo pristupačnijim, a knjige nikad dostupnijim.

Šukurica Gorčević je rekla da je to doprinijelo porastu broja čitalačke publike, što je globalni trend koji nije zaobišao ni Crnu Goru.

Prema njenim riječima, radeći u izdavaštvu, primijetili su da je, iz godine u godinu, sve veći broj profilisanih čitalaca koji slobodno vrijeme provode uz knjigu.

Šukurica Gorčević ocijenila je da je štampana knjiga i dalje medij koji je čitaocima najbliži i dodala da se stvari tu ne mijenjaju mnogo.

"Može se ipak primijetiti da se ovo ne odnosi nužno i na najmlađu populaciju. Zbog vremena koje provode onlajn, najmlađi čitaoci sporije stiču čitalačke navike", dodala je Šukurica.

Na pitanje koje knjige najviše crnogorski građani čitaju/kupuju posljednjih godina, Šukurica Gorčević je ocijenila da je Crna Gora, i u tom kontekstu, u okviru globalnih kretanja.

"Ako pogledamo svjetske top liste najčitanijih knjiga, vidjećemo da na njima ubjedljivo dominiraju bestseleri. No to je, čini se, oduvijek tako", kazala je Šukurica Gorčević.

Prema njenim riječima, ipak, postoji i koninuirani interes za najznačajnija djela svjetske književnosti, kao i za djela domaćih autora i pisaca.

"Značaj sajmova knjiga je upravo u tome što oni omogućavaju čitaocima da lako i brzo i po povoljnijim uslovima dođu do knjiga koje bi inače teže nabavili. Sajmovi takođe predstavljaju dinamičan kontekst u kojem se ostvaruje interakcija izdavača, pisaca i čitalaca", navela je Šukurica Gorčević.

Ona je objasnila da je značaj i kulturna relevantnost sajmova knjiga želja da se knjige učine dostupnim, da se ponudi širok i raznolik izbor i predstave novi i važni prevodi i izdanja.

Kako je kazala Šukurica Gorčević, sajmovi omogućavaju izdavačima da dobiju jasan odgovor od čitalaca i ostanu u neposrednom kontaktu sa svojom čitalačkom publikom.

"Činjenica da su sajmovi knjiga kod nas i dalje najposjećenije i najmasovnije kulturne manifestacije svjedoči uvjerljivo da je čitalačka kultura kod nas još uvijek vitalna i da je čitanje i dalje ona aktivnost prepuštanja i opuštanja koju nisu ugrozili novi medijumi komunikacije“, smatra Šukurica Gorčević.

Ona je ukazala da je pojava elektronskih knjiga tehnička neminovnost, i nije, po sebi, negativan fenomen.

"Ali sama štampana knjiga ostaje i dalje neprikosnovena - ona je nezamjenjivi medijum čitalačkog užitka. Ljudi ne žele da se odreknu mogućnosti da osjete miris knjige, dožive njenu teksturu i dizajn i posjeduju je posjeduju kao materijalni predmet. To je navika koju, vjerujem, tehnološki napredak neće ugrozit", zaključila je Šukurica Gorčević .

Bonus video: