"VEOMA CIJENIM TU ČAST"

Bob Dilan se konačno oglasio: Prihvatam Nobelovu nagradu!

Fondacija je navela da da je Dilan reagovao na dobijanje nagrade prvi put ove nedjelje u telefonskom razgovoru. On je rekao Sari Danius, stalnoj sekretarki Švedske akademije da "veoma cijeni tu čast" i da ga je "vijest o Nobelovoj nagradi ostavila bez riječi", prenosi britanski list Indipendent
2 komentar(a)
Bob Dilan, Foto: Beta-AP
Bob Dilan, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 04.04.2019. 21:30h

Američki kantautor Bob Dilan rekao je da prihvata Nobelovu nagradu za književnost čime je prekinuo dvonedjeljno ćutanje od kada mu je dodijeljeno to najviše svjetsko priznanje za njegov ukupan rad.

Rekao je da je "ostao bez riječi" kada je čuo da je postao prvi muzičar kome je dodijeljena ova nagrada, saopštila je Nobelova fondacija koja je dodala da još nije odlučeno da li će pjevač prisustvovati ceremoniji uručivanja nagrada u decembru, navodi Bi-Bi-Si (BBC). 

Fondacija je navela da da je Dilan reagovao na dobijanje nagrade prvi put ove nedjelje u telefonskom razgovoru. On je rekao Sari Danius, stalnoj sekretarki Švedske akademije da "veoma cijeni tu čast" i da ga je "vijest o Nobelovoj nagradi ostavila bez riječi", prenosi britanski list Indipendent.

Jedan član švedske Akademije nazvao je ranije Dilana "nepristojnim i arogantnim" jer je dvije nedjelje po dodjeli Nobelove nagrade izbjegavao kontakt s Fondacijom i Akademijom.

Dilan je sada u intervjuu za britanski list Dejli Telegraf rekao da "apsolutno" želi da prisustvuje ceremoniji uručivanja nagrade u decembru "ako je ikako moguće". On je rekao listu da mu je bilo "teško da povjeruje" da je dobio Nobela za šta je rekao da je to "fantastično i nevjerovatno".

"Ko ikad sanja o tako nečem!?", rekao je Dilan za britanski list.

Rok muzičaru i pjesniku Bobu Dilanu dodijeljena je Nobelova nagrada za književnost 13. oktobra. Dilan je nagrađen za "stvaranje novih poetskih izraza u okviru velike američke pjesničke tradicije", naveo je Nobelov komitet u objašnjenju nagrade.

Bob Dilan, rodjen kao Robert Alen Cimerman, nastavio je tradiciju američkih narodnih pjesnika s temama socijalnih nejednakosti, religije, politike i ljubavi, naveo je komitet.

Odluka da Dilan dobije Nobelovu nagradu za književnost naišla je na pohvale, ali i kritike iz svijeta književnosti.

Neki pisci navode da je nagrada zaslužena, kao i da su pjesme i poezija blisko povezani. Drugi ipak smatraju da je priznanje nezasluženo otišlo u Dilanove ruke.