NOVINAR TUŽIO DRŽAVU ZBOG LOŠE ISTRAGE

Ko je pokušao da ubije Tufika Softića: Istražitelji ni nakon devet godina nijesu otkrili

Od sedam godina pretkrivičnog postupka, pet godina i šest mjeseci, policija i tuži la štvo nisu preduzimali nikakve radnje...
4 komentar(a)
Tufik Softić, Foto: Savo Prelević
Tufik Softić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.04.2019. 21:30h

Novinar iz Berana  Tufik Softić tužio je državu zbog neefikasne istrage pokušaja njegovog ubistva  1. novembra 2007. godine.

Istražitelji ni nakon devet godina nijesu otkrili ko je te noći, na  pragu porodične kuće u Beranama, brutalno pretukao novinara  “Vijesti”,  “Monitora” i radio Berana.

Zbog povrede prava ličnosti i  duševnih bolova zbog straha koji trpi , jer napadači i nalogodavci napada nijesu pronađeni, Softić od države traži 100.000 eura.  

U tužbi predatoj juče piše da je nezakonitim radom državnih organa, propustima  - nesavjesnim  vođenjem  istrage Softiću prekršen psihički i fizički integritet, čija se zaštita jamči članom 28. Ustava Crne Gore, odnosno pravo na život. 

“Tužilac živi u kontinuiranoj neizvjesnosti i strahu za sigurnost sebe i svoje porodice, zbog činjenice da su nalogodavci i izvršioci dva napada na njega nekažnjeni i na slobodi, te da ih tužena i ohrabruje nesavjesnim vođenjem istrage i na kraju obustavljanjem istrage”, piše u tužbi koju je podnio Softićev zastupnik, advokat Dalibor Tomović.

Istraga o pokušaju ubistva Softića pokrenuta je tek sedam godina nakon što su ga dvojica muškaraca palicama tukla po glavi, ali je godinu kasnije obustavljena. Novinar je i dalje pod policijskom zaštitom, koja mu je dodijeljena  2014. godine.

U tužbi piše da istražni sudija i tužilac nisu izašli na lice mjesta, da su dvojica muškaraca koje je Softić označio kao sumnjive saslušani  tek poslije sedam godina, da treći nije nikada, da njihovi stanovi nisu pretreseni.

“Pretkrivični postupak (izviđaj), trajao je gotovo sedam godina (1. 11. 2007 - 18. 7. 2014), od čega u periodu od od pet godina i šest mjeseci, policija i tužilaštvo nisu preduzimali nikakve radnje (3. 3. 2008  -  15. 08. 2013).  Istraga je trajala nešto više od godine i tri mjeseca (18. 7. 2014 -  28. 10. 2015) od čega u periodu od godinu dana (20. 10. 2014 - 1. 04. 2015. i 2. 04. 2015. - 28. 10. 2015) nijesu preduzimane nikakve aktivnosti od strane organa tužene”, piše u tužbi. 

Dodaje se da Softiću teško pada činjenica da su njegova djeca izložena strahu da  kriminalne grupe u svakom momentu mogu pokušati da ga ubiju. 

Advokat Tomović rekao je juče za  DW da tužbom žele da pokažu da su spremni da idu do Evropskog suda u Strazburu: “Vidjeće osnove koji postoje u evropskoj praksi pa neka odluče da li ćemo to ovdje da završimo ili da idemo u Strazbur.”  

Softić je “Vijestima” kazao da je u dobijanju međunarodne podrške posredovala NVO HRA, koja je uz pomoć MLDI  angažovala njegovog zastupnika.

Direktorica HRA Tea - Gorjanc Prelević za DW je kazala da  cijelo društvo mora da se zabrine kada istraživački novinari stradaju zbog onoga što rade: “Oni stradaju jer su spriječeni i zastrašeni kada žele o nečemu da nas izvijeste”.

Softić: Tužbu smo predali zbog neefikasne istrage

Softić je za “Vijesti” kazao da je “u principu strpljiv čovjek, ali da proces zaista traje previše dugo - skoro deceniju” i da je tužba rezultat neefikasne i nedjelotvorne istrage. 

“Moj advokat smatra da je bilo  krajnje vrijeme da pokušamo da u parničnom postupku dobijemo određenu satisfakciju zbog povrede prava na život i kršenja zabrane torture i mišljenja. To su elementarne slobode koje propisiju Evropska konvencija o ljudskim pravima i Ustav Crne Gore”, rekao je Softić. 

Kazao je da je   činjenica da čitavo vrijeme trpi duševnu bol i strah zbog opasnosti od pokušaja ponovnog napada i pokušaja njegovog  ubistva.

“Moram da ukažem na to koliki je značaj kada imate logistiku i podršku. Sam ne bih  ovo mogao da dovedem do ovog koraka, da mi u pomoć nijesu priskočili Akcija za ljudska prava iz Podgorice  i  Media Legal Defence Initiative iz Londona (MDLI) koji su mi obezbijedili advokata i pravnu podršku. Tužba je u potpunosti napisana u skladu sa evropskom praksom kada su slični slučajevi u pitanju i kao što moj advokat kaže, ostaje da vidimo da li ćemo to riješiti pred domaćim sudovima, ili ćemo ići do Strazbura”, rekao je Softić.

Naglasio je da se  radi samo o satisfakciji koju pokušavaju da dobiju  u parničnom postupku zbog nedjelotvorne istrage, straha i bola. 

“U krivičnom smislu se, nažalost, ništa ne mijenja - slučaj pokušaja mog ubistva ostaje neriješen. Nadam se da tako neće ostati do 2022. godine, kada slučaj može zastariti. Onaj drugi slučaj, kada je bačen eksploziv, sa kvalifikacijom izazivanje opšte opasnosti, zastarijeva 2018. godine”, rekao je novinar.