Savić založio poslovne prostore, stan i garažu

Sudski vještaci su na 6.000.000 eura procijenili štetu koju je ta firma načinila Opštini Budva u tri projekta
147 pregleda 8 komentar(a)
Branislav Gugi Savić, Foto: Boris Pejović
Branislav Gugi Savić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.10.2016. 18:46h

Iz građevinske kompanije biznismena Branislava Gugija Savića - Gugi commerc, brojnim nekretninama garantovali su da će Opštini Budva u sljedeće tri godine uplatiti 2.254.585,24 eura.

Firma se na to obavezala na osnovu sporazuma o priznanju krivice, koji su zaključili sa Specijalnim državnim tužilaštvom.

Gugi komerc je založio tri poslovna prostora od 36, 61 i 106 kvadrata u kompleksu TQ Plaza, poslovni prostor od 48 kvadrata u prizemlju novosagrađene zgrade u naselju Podkošljun, kao stan od 57 kvadrata i garažu u luksuznoj zgradi na glavnom gradskom bulevaru.

Osim nekretnina u Budvi, na koje je prije tri dana u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine upisana hipoteka kao teret, građevinska kompanija prethodno je pod hipoteku državi dala i 8.500 kvadrata zemlje u Lastvi Grbaljskoj i Donjoj Lastvi.

Sudski vještaci su na 6.000.000 eura procijenili štetu koju je ta firma načinila Opštini Budva u tri projekta - gradnju donjeg gradskog bulevara, koncertnog platoa na Jazu i seoskog puta za Krapinu.

Od te sume, 2.200.000 Savić će morati da uplati Opštini u kešu, a ostatak najvjerovatnije u nekretninama.

Ugovorom o priznanju krivice koji treba da verifikuje podgorički Viši sud, detaljno je razrađena dinamika plaćanja - 100.000 eura 15 dana od pravoosnažnosti presude, pola miliona eura u roku od šest mjeseci, a ostatka u roku od tri godine.

“Hipoteka I reda u korist hipotekarnog povjerioca države Crne Gore od hipotekarnog dužnika Gugi commerce DOO Budva, a na osnovu sporazuma koje je donijelo Specijalno davno tužilaštvo, zaključenog sa Gugi commerce kao okrvljenim licem i notarskog zapisa, po kome je hipotekarni dužnik Gugi commerce u obavezi uplatiti iznos od 2.254.585,24 eura na žiro-račun Opštine Budva i to iznos od 100.000 eura u roku od 15 dana, od dana pravosnažnosti presude donijete na osnovu sporazuma o priznanju krivice, iznos od 500.000 eura u roku od šest mjeseci od dana pravosnažnosti presude, a preostali iznos od 1.654.585,24 eura uplatiti u roku od dvije godine od dana pravosnažnosti presude koju će donijeti na osnovu zaključenog sporazuma Viši sud”, piše u evidenciji Uprave za nekretnine.

Savić će Opštini Budva, prema nezvaničnim informacijama, ostatak štete do šest miliona eura izmiriti u nekretninanma, slično kao što su učinili iz kompanije Mirka Latinovića - Tradeunique.

Oni su štetu od gotovo 20 miliona eura koju je Opštini napravila kriminalna grupa na čelu sa Svetozarom Marovićem, nadomjestili poslovnim i stambenim prostorima.

Opština Budva je insistirala da Gugi svih šest miliona eura izmiri u novcu, ali se to neće desiti...

Jedna od najvrijednijih nekretnina koju bi Opština mogla da uzme građevinskom biznismenu, zemljišni je kompleks od par hiljada kvadrata na Bečićkoj plaži, pored hotela Splendid.

Savić je tamo svojevremeno planirao izgradnju hotela sa pet zvjezdica i Opštini uplatio više od million eura za komunalije.

On je kum nekadašnjeg gradonačeknika Budve, ključnog svjedoka saradnika u tužilaškim istragama Rajka Kuljače.

Iz istražnog zatvora izašao je 20. jula, nakon pet mjeseci.

Firma Gugi commerc bila je angažovana na izgradnji koncertnog platoa na Jazu.

Vještaci tužilaštva su u tom poslu utvrdili štetu od 2.100.000 eura.

U poslu gradnje donjeg bulevara - od gradske Pošte do Jadranskog sajma, Opština je oštećena za 3.706.140,57 eura, a u trećem sumnjivom poslu - gradnji seoskog puta ka Krapini, šteta je 1.150.457, 67 eura.

Bonus video: