Šakotić: Karatisti na OI u po tri težinske kategorije

Predsjednik Karate saveza Crne Gore Dragan Šakotić, koji je kao delegat prisustvovao Kongresu u Lincu, kazao je da će pravo nastupa izboriti samo po deset karatista po kategorijama.
77 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Šakotić, Foto: Podgorica.me
Dragan Šakotić, Foto: Podgorica.me
Ažurirano: 28.10.2016. 12:00h

Karatisti će na Olimpijskim igrama u Tokiju nastupiti u po tri težinske kategorije i katama pojedinačno, saopšteno je na Kongresu Svjetske karate federacije (WKF).

Predsjednik Karate saveza Crne Gore Dragan Šakotić, koji je kao delegat prisustvovao Kongresu u Lincu, kazao je da će pravo nastupa izboriti samo po deset karatista po kategorijama.

„Tehnički komitet WKF odlučio je da u ženskoj konkurenciji to budu kategorije do 55, do 61 i preko 61 kilogram, a u muškoj do 67, do 75 i preko 75 kilograma. Norme će se ispunjavati na svjetskom i kontinentalnim prvenstvima, kao i na turnirima Premijer lige“, kazao je Šakotić agenciji MINA.

On je istakao da su delegati informisani da će karatisti učestvovati na Svjetskim igrama borilačkih sportova, koje će naredne godine 25. i 26. jula biti održane u Poljskoj.

„Plasman na to takmičenje izboriće osvajači medalja sa SP u Lincu. Kada su u pitanju Evropske igre pravo učešća ostvariće seniori osvajači medalja sa posljednjeg Evropskog prvennstva u Monpeljeu. To je, što se tiče crnogorskog karatea, do sada obezbijedila Dagana Konjević, osvajanjem bronzanog odličja“, kazao je Šakotić.

Šakotić je kazao da će Izvršni komitet odlučio da u cilju promocije karatea kao olimpijskog sporta biti organizovan dan karatea.

„Naknadno će biti određen tačan datum. Najboljih deset promocija iz cijelog svijeta biće prikazane sredinom godine u Milanu. Novi-stari predsjednik WKF, Antonio Espinoza naglasio je ogromnu važnost doprinosa nacionalnih saveza u misiji opstanka karatea u olimpijskoj porodici“, kazao je Šakotić.

Prema njegovim riječima, Kongres je ovlastio Izvršni komitet da procijeni da li Kairo, imajući u vidu bezbjesonosnu situaciji u tom regionu, ispunjava sve potrebne uslove za organizaciju šampionata.

„Komitet je ovlašćen da, u zavisnosti od procjene, u slučaju nezadovoljavajućih uslova odrede novog domaćina SP 2018. godine“, rekao je Šakotić.

Bonus video: