Nove knjige proze Nikolića i Milunovića

Jedan od prepoznatljivih novih glasova savremene crnogorske proze je svakako Nikola Nikolić. Prije samo par dana je objavljena njegova treća knjiga, zbirka pripovijedaka “Atakama”
99 pregleda 1 komentar(a)
Nikola Nikolić, Foto: Nova knjiga
Nikola Nikolić, Foto: Nova knjiga
Ažurirano: 28.10.2016. 09:01h

Pored klasičnih djela svjetske književnosti i međunarodnih bestselera, u izdanju Nove knjige mogu se naći i značajna djela savremenih regionalnih pisaca kao i novi i autentični glasovi savremene crnogorske književne scene.

Prvi put, čitaocima i posjetiocima štanda Nove knjige na Sajmu knjiga u Beogradu ponuđene su zbirke priča dva nova predstavnika crnogorske kratke priče različitih narativnih senzibiliteta.

Jedan od prepoznatljivih novih glasova savremene crnogorske proze je svakako Nikola Nikolić. Prije samo par dana je objavljena njegova treća knjiga, zbirka pripovijedaka “Atakama”. “Atakama” je djelo izuzetno vizuelno i snažno rezonantno. Pred nama su likovi žena koje kopaju i monotoni udarci lopate o monolitno tlo: „One stižu u pustinju još kada prvi zraci nagovijeste dolazak novog dana, a potom satima lopaticama razbijaju tvrdi sloj slanog zemljišta i ukočene lave. One tragaju za ostacima svojih očeva, muževa, braće i sinova. Za vrijeme diktature Augusta Pinočea, leševi političkih protivnika bacani su širom bespuća Atakame.“

Još jedan značajan i samosvojan glas crnogorske pripovjedačke proze je i Milorad Milunović. Njegova zbirka priča “Čovjek koji nije mogao da umre” može se naći u izdanju Nove knjige . Milunovićeve pripovjetke predstavljaju originalno nadovezivanje na senzibilitet pisaca crnogorskog realizma. Slike unutrašnjeg nemira združene su sa nostalgičnom topografijom ruralnih prostora. Škrt i surov, asketski ruralni prostor postaje pozornica unutrašnjih potresa i lomova, ljudskih strasti i iskušenja.

U koizdanju sa Novom knjigom plus nedavno je objavljena i zbirka poezije “Stranac” Radeta Šerbedžije, jednog od najznačajnijih glumaca sa prostora bivše Jugoslavije. U ovoj zbirci dat je izbor Šerbedžijnog poetskog opusa od njegovih ranih pjesama do onih skorašnjih.

Ova nova izdanja posjetioci sajma mogu naći na štandu Nove knjige .

Bonus video: