Duško Martinović priznao krivicu i brani druge: Novinar nema veze sa švercom droge

"Nije mi bila namjera da vrbujem, regrutujem pripadnike i stvaram kriminalnu organizaciju, kako to piše u optužnici. Nikada u Crnoj Gori nisam osuđivan ni za jedno krivično djelo, niti sam se bavio drogom”, kazao je optuženi
2144 pregleda 8 komentar(a)
Duško Martinović, Foto: Savo Prelević
Duško Martinović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.10.2016. 18:44h

Cetinjanin Duško Martinović priznao je danas da je kriv za šverc heroina, kokaina i marihunane i u podgoričkom Višem sudu kazao da ostali optuženi nemaju ništa sa izvršenjem tog krivičnog djela.

On je međutim rekao da nijesu tačni detalji iz optužnice specijalne tužiteljke Mire Samardžić, apostrofirajući da sa drogom naročito veze nema novinar Jovo Martinović.

“Kriv sam. Bio sam spreman da priznam krivicu u istrazi i zaključim sporazum o priznanju krivice sa specijalnim tužiocem. Čak mi je i visina kazne odgovarala, ali nisam pristao da optužim i ove ljude koji su sa mnom na optuženičkoj klupi... Prihvatam krivicu, međutim ne priznajem da se sve dogodilo kako mi je stavljeno na teret optužnicom. Nije mi bila namjera da vrbujem, regrutujem pripadnike i stvaram kriminalnu organizaciju, kako to piše u optužnici. Nikada u Crnoj Gori nisam osuđivan ni za jedno krivično djelo, niti sam se bavio drogom”, kazao je optuženi.

Nekoliko aktera šverca je priznalo krivicu i sklopilo sporazume sa SDT.

On je rekao da novinar nije kriv, niti da je učestvovao u posredovanju za nabavku 20 kilograma marihuane.

"Jovo nije učestvovao u bilo kakvom švercu droge...Svi moji kontakti sa Jovom Martinovićem su bili u vezi dokumentarnih emisija i igranog filma... Nisam htio da potpišem sporazum u kome stoji da je Jovo posredovao u švercu droge, jer to nije tačno".

Jovo Martinović je rekao na početku suđenja da će iznijeti svoju odbranu, i da će odgovarati na sva pitanja, osim ona tužiteljke Mire Samardžić, u znak protesta zbog kršenja njegovih prava u istražnom postupku.

Njegov branilac Mitar Mugoša je saopštio da su tek u septembru dobili od suda spise predmeta nakon 11 mjeseci istrage.

Duško Martinović je u pritvoru štrajkovao glađu, protestujući zbog pritiska Samardžićeve da potpiše sporazum o priznanju krivice u kome bi inkriminisao ostale, te navodnih nepravilnosti tokom finansijske istrage. On, Jovo Martinović i većina ostalih optuženih su od prošlog oktobra u pritvoru.

Martinović je kazao da je prezimenjaka upoznao 2012. godine, kada je iz francuskog zatvora 12-godišnju kaznu nastavio da izdržava u Spužu.

Ispričao je da ga je novinar posjećivao sa režiserom američke televizijske kuće Vajs i vlasnikom Prve televizije iz Beograda, jer su planirali da snime film o njegovom životu.

On je rekao da je upoznao Nalika Selmanovića - koji je svjedok saradnik u postupku - kada je izlazio na jednodnevno odsustvo iz Spuža da sa tom filmskom ekipom snime dio tog filma. Rekao je da mu je Selmanović dao svoj broj, ali da po kasnije taj broj nije funkcionisao.

Zato je, tvrdi, po izlasku iz zatvora tražio od Jova Martinovića, da mu pomogne da stupi u kontakt sa njim i Jonuzom Hadžibetijem, kome se sudi u odsustvu.

“Što se tiče konkretno nabavke ovih 20 kg marihuane, samo ću reći da je po meni Jonuz ispao lažov, jer je sve ostalo na priči koja se nije završila, a što je sve poznato Selmanoviću, pa se nadam da će on to objasniti sudu”

U ranijoj verziji teksta stojalo je da je Martinović negirao navode iz optužnice da je Selmanović nabavio drogu, tvrdeći da je to uradio Hadžibeti.

“Osim mene u dokumentarcu se pojavljuje i Nalik Selmanović... Honorar je bio ogroman. ... Jovo poznaje Selmanovića i Hadžibeti Jonuza jer je sa njima radio filmove o švercu oružja”, rekao je Martinović tokom dvočasovnog iznošenja odbrane. “Kada sam otišao u Ulcinj, Jovo mi je govorio gdje da autom skrenem da bih došao do restorana u Ulcinju da se sretnem sa njima. Sjedio sam za stolom, a kada je došao Selmanović, Jovo je rekao: 'Ne želim da znam o čemu razgovarate. Neću ni da čujem o čemu razgovarate. Držite me dalje od vas'. I onda je otišao van lokala. Jovo ne zna o čemu smo razgovarali, tako da nije učestvovao u nabavci droge”.

On kaže da je Jovu, koji je sa Selmanovićem i Hadžibetijem razgovarao o filmu o švercu oružja, tada rekao da mu se ne sviđaju ova dvojica, a da mu je on odgovorio da je sa njima već snimao i da su uvijek ispunili što su obećali.

“Apsurdno je ovo u optužnici da je Jovo uključen u šverc droge, osim što mi je dao kontakt. Teško mi je što se on nalazi u zatvoru zbog mene. Ja jesam loš čovjek što se bavim drogom, ali nisam toliko loš da lažem i kažem da je i on učesnik svega ovoga. Kajem se zbog svega ovoga i što sam osramotio familiju, i familije ovih ljudi”, rekao je Martinović.

Brojne međunarodne organizacije za zaštitu prava novinara i Martinovićeve kolege tražili su od crnogorskih vlasti da Jova puste da se brani sa slobode.

Prostituka je svjedok i laže

“Ne znam kako je tužilac mogla u optužnici da uključi M. Milovanović, kada je ona prostitutka koja radi u luksuznim hotelima. Pitam se iz kojeg razloga je uključena, a sada je i svjedok saradnik. Sve što je rekla je izmišljeno. Laž je da je ona znala da je 'pala roba ovamo, pa onamo'. Kakav bih ja to bio čovjek, kada bih to govorio jednoj prostitutki”, izjavio je Duško Martinović.

Bonus video: