Od TQ Plaze - stanovi, od Copyrighta - zemlja

Predstavnici Copyrighta su se nagodili sa tužiocima oko kazne, nakon što su priznali da su u poslu sa lokalnom upravom protivpravno prisvojili 2.191.312 eura
56 pregleda 5 komentar(a)
Luka Budva, Foto: Vuk Lajović
Luka Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.10.2016. 14:26h

Budvanska kompanija Copyright uplatila je Opštini Budva prvu ratu od 350.000 eura, na ime presude izrečene poslije dogovora te firme sa Specijalnim tužilaštvom.

Predstavnici Copyrighta su se nagodili sa tužiocima oko kazne, nakon što su priznali da su u poslu sa lokalnom upravom protivpravno prisvojili 2.191.312 eura.

Sporazumom o priznanju krivice, predviđeno je i da se firma Copyright uslovno kazni sa 100.000 eura, koje će u državni budžet uplatiti ako u roku od godinu počine istovjetno krivično djelo.

Copyright se obavezao da Opštini Budva, u dvije rate uplati 724.000 eura - prvu ratu 350.000 eura, a četiri mjeseca kasnije još 324.454 eura.

Ostatak štete firma će nadoknaditi tako što će Opštini Budva prenijeti pravo svojine na nepokretnostima, koje je vještak procijenio da vrijede 1.500.000 eura.

Firma je uknjižena na veliki zemljišni kompleks u Tudorovićima iznad Svetog Stefana, pa će tu imovinu preuzeti Opština.

Krajem jula, predsjednik podgoričkog Višeg suda Boris Savić prihvatio je sporazum o priznanju krivice zaključen između Specijalnog državnog tužilaštva i nekadašnjeg izvršnog direktora Copyrighta Aleksandra Armenka, optuženog za produženo krivično djelo - zloupotreba službenog položaja putem pomaganja.

Armenko je sporazumom prihvatio šestomjesečnu zatvorsku kaznu.

Tužilaštvo tokom finanasijske istrage nije utvrdilo da je Armenko kao izvršni direktor te kompanije za sebe pribavio protivpravnu imovinsku korist.

U okviru istog predmeta Copyright, da Opštini Budva uplati 1.100.000 eura obevezao se i šef budvanske kriminalne grupe Svetozar Marović, koji je takođe sa Specijalnim tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivice.

Opština Budva nedavno se uknjižila na sedmospratnu lamelu C u TQ Plazi, koja joj je pripala na osnovu sudske presude protiv kompanije Tradeunique Mirka Latinovića.

Presuda je uslijedila nakon sporazuma o priznaju krivice koji su sa Specijalnim tužilaštvom potpisali predstavnici kompanije i njen direktor Goran Bojanić.

Na taj način je poslije pola godina Opštini Budva izmirena šteta od 19.500.000 eura, koju je napravila kriminalna grupa na čelu sa Svetozarom Marovićem.

Gradonačelnik Budve Srđa Popović ranije je najavio da će raspisati javnu licitaciju za prodaju nepokretnosti koje su dobili u TQ Plazi, čim se Opština upiše kao vlasnik.

“Cijena kvadrata biće od 1.700 do 2.000 eura, koliko su procijenili vještaci koje je angažovalo Specijalno tužilaštvo”, kazao je tada Popović.

Presuda Višeg suda uslijedila je nakon što su pravosnažna postala dva rješenja o priznanju krivice zaključena između Specijalnog tužilaštva sa Tradeunique i direktorom Latinovićeve kompanije Bojanićem.

Time su priznali da je posao oko izgradnje i podjele prostora u TQ Plazi urađen na štetu grada, a zarad privatnih interesa.

Latinovićeva firma je pristala da kompletnu lamelu C ustupi Opštini.

Latinović je u tužilaštvu kazao da je bio dio kriminalne grupe kojom je rukovodio Marović.

Bonus video: