Potpisan protokol o saradnji sajmova knjiga u Podgorici i Beogradu

Slične protkole Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja sklopio je između ostalih sa sajmovima knjiga u Pekingu, Puli i Sarajevu
72 pregleda 1 komentar(a)
sajmovi knjiga sporazum, Foto: Nova knjiga
sajmovi knjiga sporazum, Foto: Nova knjiga
Ažurirano: 27.10.2016. 11:52h

Na ovogodišnjem Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, najvećoj regionalnoj manifestaciji ove vrste, potpisan je Protokol o saradnji između Međunarodnog beogradskog sajma knjiga i Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja.

Potpisivanju su prisustvovali u ime organizatora Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja ministar prosvjete Predrag Bošković, direktor izdavačke kuće Nova knjiga Predrag Uljarević, dok su u ime organizatora Međunarodnog beogradskog sajma knjiga potpisivanju Protokola prisustvovali predsjednik organizacionog Odbora Međunarodnog beogradskog sajma knjiga Zoran Avramović i generalna direktorka beogradskog Sajma Danka Selić.

Potpisani Protokol predviđa, između ostalog, da će Međunarodni beogradski sajam knjiga svake godine, u periodu svog održavanja, obezbjeđivati poseban štand na kojem će se predstavljati Podgorički sajam knjiga, a da će Podgorički sajam sa svoje strane obezbjediti poseban sajamski prostor za predstavljanje Međunardnog beogradskog sajma knjiga.

Bošković izrazio je zadovoljstvo potpisanim Protkolom te podsjetio da je Ministarstvo prosvjete saorganizator Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, kao i da su ovakvi događaji "samo potvrda da smo napravili dobar izbor, kao Vlada i kao Ministarstvo i da smo pružili ruku onima koji znaju kako da na pravi način predstave knjigu u Crnoj Gori".

"Upravo kroz saradnju ova dva sajma, mi kao Ministarstvo prosjvete i Vlada Crne Gore dobićemo priliku da svoj rad u reformi obrazovanja predstavimo ne samo u Crnoj Gori, već i šire. Svakako da ćemo to nastaviti da radimo i narednih godina, a Ministarstvo prosvjete će uvijek podržavati ovakve i slične aktivnosti", istakao je Bošković.

Uljarević se osvrnuo na značaj potpisivanja Protokola za kulturu dvije države koji će predstavljati još jedan važan doprinos i dodatnu afirmaciju tradicionalno dobrih veza između crnogorskih i srpskih izdavača.

Povodom potpisivanja Protokola Avramović je istakao značaj saradnje između dva Sajma knjiga i Protokolom predviđene razmjene štandova, naglasivši kako je to važan korak u kulturnoj razmjeni između dvaju zemalja.

Potpisivanjem Protokola potvrđena je namjera Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja da djeluje i kao medijum kulturnog povezivanja i razmjene, promovišući crnogorsko izdavaštvo u regionu i svijetu i istovremeno pružajući kontekst i mogućnost stranim, svjetskim i regionalnim izdavačima i autorima da se predstave crnogorskoj publici. Ova tradicionalana kulturna razmjena je značajna i ako se ima u vidu da Međunarodni beogradski sajam knjiga i Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja predstavljaju najmasovnije i naposjećenije kulturne manifestacije u zemljama svog održavanja.

Slične protkole Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja sklopio je između ostalih sa sajmovima knjiga u Pekingu, Puli i Sarajevu.

Međunarodni beogradski sajam knjiga, koji se ove godine održao po 61. put, najposjećenija je regionalna manifestacija ove vrste koja godišnje okuplja oko 1.000 izlagača i privlači oko 150.000 posjetilaca.

Bonus video: