Koliko je doručak bitan obrok za dJecu?

Naime, 130 djece, starih od 8 do 10 godina, proveli su tri noći učestvujući u istraživanju mjerenja uticaja doručka na kognitivne funkcije
201 pregleda 0 komentar(a)
Doručak, Foto: Shutterstock
Doručak, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.10.2016. 09:14h

Istražitelji sa Bajlor medicinskog koledža Univerziteta u Hjustonu želJeli da su da provjere koliko prvi obrok može uticati na sposobnost učenja kod djece.

Naime, 130 djece, starih od 8 do 10 godina, proveli su tri noći učestvujući u istraživanju mjerenja uticaja doručka na kognitivne funkcije.

Djeca su radila serije kognitivnih testova koje su mjerile njihovu pažnju prije i posle doručka, impulse i kratkoročne sposobnosti pamćenja, kao i brzinu primanja i obrade informacija.

Rezultati su pokazali da nije bilo značajnog efekta na mogućnosti djece da brže i efikasnije rješavaju testove, što je dovelo istraživače do zaključka da doručak nema kratkotrajan efekat na neuropsihološke funkcije kod zdrave školske djece.

Dvije studije o uticaju doručka na razmišljanje kod djece, iz 2005. i 2009., pokazala su povezanost doručka sa boljim kognitivnim funkcijama, ali su razlike bile male.

Naravno, doručak bogat proteinima i hranljivim materijama jeste najvažniji obrok zbog energije koju nam pruža za cio dan.

Bonus video: