Raskrinkavanje rasnih tabua

Formanova je rekla da “The Sellout”, koji miješa pop kulturu, filozofiju i politiku sa humorom i bijesom ima namjeru da raskrinka svaki društveni tabu
92 pregleda 0 komentar(a)
Pol Biti, Foto: Reuters
Pol Biti, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.10.2016. 09:59h

Roman “The Sellout” Pola Bitija, oštra satira rase i klase u SAD, ovogodišnji je dobitnik prestižne književne nagrade Man Buker.

Žiri u Londonu saopštio je da je Bitijeva provokativna knjiga satira u istom rangu sa klasicima, i da je aktuelna kao i večernje vijesti. Istoričarka Amanda Forman koja je predsjedavala žirijem, rekla je da knjiga ulazi “u srce savremenog američkog društva i to sa potpuno divljim humorom, tipom humora koji nam vidjela od Svifta ili Tvena”.

Radnja romana odigrava se u zapuštenom predgrađu Los Anđelesa nazvanom Dikens gdje su među stanovnicima posljednji peživjeli iz grupe Litl Raskals i pripovjedač knjige Bonbon, Afroamerikac kome se sudi na vrhovnom sudu SAD zbog pokušaja da ponovo uvede ropstvo i rasnu segregaciju. Knjiga je opisana kao urnebesno smiješna priča, za koju je Biti ranije priznao da bi je neki čitaoci mogli smatrati “teško provarljivom”.

“Biti se bavi temama od kojih mnogi autori zaziru kao što su rasni stereotipi, uvredljiv govor i policijsko nasilje”, naveo je žiri.

Formanova je rekla da “The Sellout”, koji miješa pop kulturu, filozofiju i politiku sa humorom i bijesom ima namjeru da raskrinka svaki društveni tabu.

Peteročlani žiri četiri sata je vijećao da bi donio tu jednoglasnu odluku.

“Istina je rijetko lijepa, a tu je riječ o knjizi koja vas prikiva na krst uz veselo opraštanje. Prikivaju vas i istovremeno golicaju. 'The Sellout' je roman našeg doba; jedna od onih rijetkih knjiga koja se satirom obrušava na samo srce savremenog američkog društva, takvom surovom duhovitošću kakvu nisam vidjela od Svifta ili Tvena. Riječ je o prvoklasnoj ozbiljnoj književnosti ogrnutoj plaštom duhovitosti”, kazala je Forman.

U obraćanju nakon proglašenja, Biti je kazao da nije očekivao tu nagradu niti može reći da je put do nje bio dugačak.

“Ne želim da budem dramatičan i da tvrdim da mi je pisanje spasilo život ili nešto slično. Ali pisanje mi je dalo život”, kazao je pisac, kome je “The Sellout” četvrti roman.

Biti, koji živi u Njujorku prvi je američki dobitnik u 48-godišnjoj istoriji nagrade, nakon što je prije tri godine promjena pravila omogućila da u konkurenciju uđu pisci bilo koje nacionalnosti čije je djelo napisano na engleskom jeziku i objavljeno u Velikoj Britaniji.

Ove godine u uži izbor za tu prestižnu nagradu ušli su još i britanska književnica Debora Levi, kojoj je roman “Hot Milk” donio dosad drugi ulazak u finale nagrade Man Booker; Britanac Grem Mekre Barnet s knjigom “His Bloody Project”, američka književnica Otesa Mošfeg s debitantskim romanom “Eileen”, kanadsko-britanski književnik David Szalay, nominovan za roman “All That Man Is” i Kanađanka Medlin Tien s romanom “Do Not Say We Have Nothing”.

Bitiju (54) je novčanu nagradu od 50.000 funti (61.000 dolara) uručila na ceremoniji u Londonu supruga princa Čarlsa, Kamila, vojvotkinja od Kornvola.

Prošlogodišnji dobitnik je Jamajkanac Marlon Džejms.

Bonus video: