Naučnici tvrde: Epidural spriječava postnatalnu depresiju

“Bol može biti psihološki štetan i da igra značajnu ulogu u postanatalnoj depresiji. Otkrili smo da žene koje su primile epidural tokom porađaja uglavnom nisu bile sklone depresiji“
84 pregleda 1 komentar(a)
anastezija, Foto: Shutterstock
anastezija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.10.2016. 11:59h

Nova studija ukazuje na to da je bol tokom porođaja glavni uzrok postporođajne depresije, kao i da epidural može da utiče na smanjenje rizika od pojave depresije, anksioznosti i drugih mentalnih poremećaja kod majki.

Svake godine u proseku 140.000 žena samo u Ujedinjenom Kraljevstvu boluje od depresije, anksioznosti ili drugih mentalnih poremećaja tokom ili posle trudnodnoće, veći je procenat širom svijeta, piše Daily Mail.

Istraživači su pogledali u medicinske kartone 201 žene koja je primili epidural tokom porođaja, i izračunali su procenat za koji se bol smanjio.

Rizik od depresije ocijenjen je pomoću Edinburg skale postnatalne depresije (EPDS), šest mjeseci nakon porođaja.

Nakon što su utvrdili i druge moguće rizike postanatalne depresije, istraživači su utvrdili da, što su žene osjećale veći bol tokom porođaja, veći je bio rizik od depresije.

Doktorka Grejs Lim sa Medicinskiog centra Univerziteta u Pitsburgu kaže da porođajni bol može da ima dugotrajne efekte na neke majke.

“Bol može biti psihološki štetan i da igra značajnu ulogu u postanatalnoj depresiji. Otkrili smo da žene koje su primile epidural tokom porađaja uglavnom nisu bile sklone depresiji.“

Ona dodaje da su potrebna dodatna istraživanja kojim će se identifikovati koje žene su sklonije ozbiljnijem bolu tokom porođaja.

Doktorka Liz Mekdonald kaže da su neke žene pod pritiskom da rode dijete prirodnim putem, pogotovo kada se radi u prvom djetetu.

“Žene sa određenim temperamentom često krive sebe za sve što je pošlo po zlu u toku trudnoće. Ako osjete jak bol, ako se osjete bespomoćnim, onda se osjećaju kao da nisu uspjele. Nekim ženama je to okidač za kasnije upadanje u depresiju.“

Ali, profesor Stjuart Derbišire kaže da bol može da bude, ali nije ključni faktor rizika od postporođajne depresije.

“Potrebna je veća studija kako bi se to dokazalo. Mislim da je ključni razlog u stvari to da li je žena sklona depresiji ili ne. One koje su sklonije depresiji i manjim mentalnim poremećajima, prije će upasti u postporođajnu depresiju od drugih.“

Bonus video: