Hiperrealistična slika za mnoge je negledljiva

Hiperrealističnu sliku pospješuje i snimanje u 3D-u, kao i visoka rezolucija, što je mnogima koji su pogledali film zasmetalo
0 komentar(a)
Billy Lynn, Foto: Ytimg.com
Billy Lynn, Foto: Ytimg.com
Ažurirano: 26.10.2016. 11:52h

Dvostruki dobitnik Oskara za režiju Ang Li svojim je novim filmom “Billy Lynn's Long Halftime Walk” potpuno podijelio filmske kritičare. Riječ je o ratnoj drami snimljenoj po cijenjenom istoimenom romanu Bena Fontejna, koju je za film adaptirao scenarist Žan Kristof Kasteli, ali ono zbog čega se kritičari razilaze je Lijeva upotreba nove filmske tehnike koja rezultira hiperrealističnom slikom, za neke negledljivom.

Na Njujork Film Festivalu ovih dana je svoju svjetsku premijeru imao novi film Ang Lija “Billy Lynn’s Long Halftime Walk”, a opisuje doživljaje mladog američkog vojnika koji odlazi u rat u Iraku te njegov povratak i prilagođavanje na život u SAD-u. Dočekan kao heroj i izabran za učestvovanje u spektaklu posvećenom američkoj vojsci koji se održava u poluvremenu utakmice američkog fudbala, Bili Lin (Džo Alvin) teško se nosi sa šarenilom i vulgarnošću američkog patriotizma, naročito kada se prisjeti svega što je proživio u ratu.

Lijev novi film nije izazvao kontroverze zbog kritičnog tretmana američke politike i odnosa prema veteranima, nego zato što se režiser odlučio na snimanje novom tehnikom, po kojoj kamera bilježi 120 sličica u sekundi, a inače bilježi 24. Hipperrealističnu sliku pospješuje i snimanje u 3D-u, kao i visoka rezolucija, što je mnogima koji su pogledali film na festivalu u Njujorku poprilično zasmetalo.

Kritičar Hollywood Reportera piše da slika ima “hiperrealnu oštrinu ogromnog flatscreen televizora”, što dekoncentriše gledaoce i udaljava od priče filma. Dodaje kako u toj tehnici lica starijih glumaca izgledaju vrlo loše. IndieWire smatra da Li nije uspio dobro da iskoristi mogućnosti najnovijih digitalnih kamera te da je film vizualno neujednačen. Jedina scena u kojoj nova tehnika snimanja zaista funkcioniše je šetnja iz naslova, kada glavni lik treba da paradira pred brojnom stadionskom publikom.

Kako će na film da reaguje publika znaće se vrlo brzo kada “Billy Lynn’s Long Half Time Walk” krene u redovnu distribuciju, ali sudeći po podijeljenom mišljenju filmske kritike šanse za Oskara su znatno smanjene.

Bonus video: