Čupić: Teško da Rusija stoji iza pokušaja napada u Crnoj Gori

Svi opozicioni lideri u Crnoj Gori su se, nezavisno od izbora, vrlo racionalno ponašali, pozvali su simpatizere i građane da ne izlaze i manifestuju javno nezadovoljstvo jer su bili svjesni da nešto nije u redu
102 pregleda 24 komentar(a)
Čedomir Čupić, Foto: Savo Prelević
Čedomir Čupić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.10.2016. 07:38h

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Čedomir Čupić izjavio je u emsiji Pressing na N1 televiziji da ne vjeruje da iza terorističkih napada u Crnoj Gori stoji država Rusija, već možda neki pojedinci ili grupe iz Rusije.

Govoreći o slučaju hapšenja srpskih državljana u Crnoj Gori koji su optuženi za pokušaj terorizma, Čupić je istakao da sada taj slučaj sada poprima novu dimenziju nakon što je Srbija izašla sa saznanjima o tome. Kako naglašava, to što je premijer Aleksandar Vučić javno govorio o tom slučaju je dobro sa aspekta pozicioniranja država u regionu i stvaranja povjerenja među državama.

“Dobro je da je premijer faktički javno rekao da iza toga ne stoji država Srbija i njene institucija već pojedinci. Takođe, rekao je da iza toga ne stoje ni političke stranke iz Crne Gore”, istakao je on.

Svi opozicioni lideri u Crnoj Gori su se, nezavisno od izbora, vrlo racionalno ponašali, pozvali su simpatizere i građane da ne izlaze i manifestuju javno nezadovoljstvo jer su bili svjesni da nešto nije u redu.

"Osjetili su jednu odgovornost da ne gurnu građane u nešto".

Komentarišući to što je takva informacija objavljena usred izbornog dana, Čupić kaže da se to samo može tumačiti. “Ako se pokaže da je tačno, saopštavanje je djelovalo pozitivno i na građane i na lidere da ne dođe do izliva strasti. Ako to ne bude imalo te razmjere, odgovornost će snositi državni organi Crne Gore. Možda je bilo preventivno, vidjeli smo da su lideri opozicije pozvali simpatizere da ne idu na ulice. To je racionalna i razumna odluka i oni su sačuvali mir. Sve ostalo ćemo vidjeti u danima koji slijede”, rekao je Čupić.

Bonus video: